Medicinari iz BBŽ odbijaju cjepivo, u bolnici nije cijepljena ni polovina medicinskih sestara!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

“Ako ne postoji medicinski razlog da se cijepite, a to ne želite učiniti, morate si postaviti sljedeća pitanja. Želite li ugroziti svoje i tuđe zdravlje? Želite li poništiti napor svih onih koji su se cijepili? Želite li spriječiti postizanje kolektivnog imuniteta? Želite li snositi krivicu za mogući 4. val. epidemije, ponovno punjenje bolnica, smrt ljudi? Želite li produljiti gospodarsku krizu, potaknuti gubitak radnih mjesta? Želite li spriječiti povratak života u normalu? Odgovor i odgovornost je isključivo na vama”, napisao je ovih dana osvrnuvši se na cijepljenje protiv koronavirusa ministar zdravstva Vili Beroš.

Njegovi kolege iz Vlade najavljuju da bez cijepljenje nema ni potpora za očuvanje radnih mjesta, ali čini se da su prvo zaboravili pogledati u vlastito dvorište. U Ministarstvu zdravstva, priznao je Beroš, se cijepilo manje od 35 posto zaposlenih čime nije zadovoljan. No, na stranu i službenici ministarstva, koliko je zdravstvenih djelatnika u borbu protiv pandemije krenulo cijepljenjem? Bjelovarsko-bilogorska županija, uz pokoju iznimku, nema razloga za ponos. Najrevniji su bili u Zavodu za javno zdravstvo gdje se od 55 zaposlenih cijepilo njih 53 odnosno 96 posto. U Zavodu za hitnu medicinu se na to odlučilo 69,5 posto zdravstvenih djelatnika odnosno njih 64 od 92. U Domu zdravlja BBŽ se cijepilo više od 60 posto zdravstvenih djelatnika, navodi u svom odgovoru ravnateljica Ljubica Čaić, ali o kojem je točno broju riječ, je li to 60,1 posto ili 99 posto i koliki je konkretno broj zaposlenih, a koliko ih je cijepljeno nije navela. Koliko je cijepljenih protiv koronavirusa u Daruvarskim toplicama – ne zna se. Organizirano cijepljenje je provedeno u veljači, kasnije su se djelatnici mogli cijepiti i na drugim punktovima, a koliko ih je to i napravilo nam u Daruvarskim toplicama nisu znali reći. Zato su sve pobrojali u Općoj bolnici Bjelovar u kojoj se cijepilo tek 52,87 posto zdravstvenih djelatnika. Konkretno, od 152 liječnika cijepljeno ih je 98 (64,4 posto), a od 387 medicinskih sestara i tehničara njih 187 odnosno 48,32 posto. Da to nije nešto čime se možemo dičiti smatra predsjednik županijske podružnice Hrvatske liječničke komore Goran Povh.

-To definitivno nisu dobre brojke, već vrlo osrednje prema lošima i ukazuju na to da nismo shvatili ozbiljno pandemiju i posljedice koje iz nje proizlaze, a ukoliko zdravstveni djelatnici ne budu prednjačili u postocima cijepljenih onda to ne možemo očekivati ni od ostalog pučanstva – kaže Povh.

Goran Povh

No, što je razlog? Za zdravstvene djelatnike se ne može reći da su neupućeni, needucirani i da šire teorije zavjere jer ne razumiju materiju. Odgovor na to pitanje Povh ne može dati. Za to je, kaže, potrebna analiza, ali sigurno je da je na razini države kampanja cijepljenja odrađena loše.

-Znam da sam se cijepio prvi kada je došlo cjepivo jer sam radio na covid odjelu, pa ako mogu istaknuti sebe kao poticaj za druge, ali to je malo i mora se raditi na jednoj organiziranoj kampanji na nivou Republike Hrvatske – kaže Povh.

No, liječnici su ti koji trebaju prednjačiti u cijepljenju ne samo zato što su primjer već i jer, kako je rekao predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić, ne odgovaraju samo za sebe. Za predsjednika bjelovarsko-bilogorske podružnice Hrvatske liječničke komore dileme nema.

-Cijepljenje je jedino što nas može spasiti od teške bolesti i teških posljedica koje ona nosi – poručuje Povh.

Zaposlenici Ministarstva zdravstva, najavljuje Beroš, više neće moći dolaziti na posao bez covid potvrde što za one necijepljene znači konstantno testiranje koje će im platiti ministarstvo. Uz to se u zdravstveni sustav uvodi obvezna edukacija, a možda će nakon nje i postotak procijepljenih biti veći.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!