‘Bajs je našu osnovnu školu zakinuo za milijune, tražit ćemo Marušića da je prepusti na upravljanje Gradu!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Grad Čazma će i kod novog županijskog vodstva inzistirati na preuzimanje upravljačkih prava nad tamošnjom osnovnom školom, potvrdio nam je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak. Podsjetimo, upravljanje školom bila je jedna od tema oko koje se nisu bivši župan Damir Bajs i čazmanski gradonačelnik koji je tražio da Grad Čazma samo upravlja svojom školom, baš kao što, primjerice, Bjelovar upravlja školama na području grada Bjelovara. Glavni razlog za to bila je, kaže Pirak, neravnomjerno raspoređivanje decentraliziranih sredstava.

-Vidjeli smo da nas županija zakida za značajni financijski iznos. Ključ za raspodjelu tog državnog novca koji je prvotno sjedao na račun Županije kao osnivača, određivao se po broju razrednih odjela, po broju učenika, po broju područnih škola… Čazmanska škola je bila zakinuta za najmanje 1,3 milijuna kuna godišnje. Ako to zbrojimo, u deset godina je to 13 do 15 milijuna kuna – navodi Pirak. Čazmanci se, kaže, s pravom pitaju gdje je završio taj novac. On se sam pita je li završio u Bajsovim promašenim investicijama, poput gradnje nekih dvorana za koje je uzimao kredite i zaduživao županiju, umjesto da ih je gradio novcem iz državnog ili europskog proračuna.

– Tu istu priču, ali bez svoje odgovornosti, je napravio s bolnicom. Dakle dižemo kredite umjesto da to radimo na neki drugi način, ne opterećujući pritom vlastito poslovanje, ali ni ono drugih djelatnosti. Po Bajsovom modelu, da bi se isfinancirao kredit bolnice, cijelo zdravstvo županije će biti podređeno vraćanju tog kredita. Tako je i u školstvu, bivši župan je vraćao kredite koje nije trebao dizati za neke investicije po županiji, ali nauštrb djece s čazmanskog područja – tvrdi. Zbog toga je i nastala ideja da Grad preuzme školu i sam brine o njoj kako bi se riješile i druge nelogičnosti.

– Sportske udruge u gradu Čazmi koje djeluju kroz sportsku zajednicu plaćale su 140 tisuća kuna Županiji za zakup korištenja sportske dvorane. Dakle ta ista djeca koja dopodne idu u školu, popodne su u raznim klubovima. Grad je trebao plaćati sportskim subjektima novac za njihov rad koji se kasnije koristio za plaćanje sportske dvorane, što je nelogično – kaže. Dodaje kako takva situacija u Bjelovaru, koji je osnivač osnovnih škola, ne postoji. S čazmanskim problemima upoznat je i novi župan s kojim je suradnja, ističe Pirak, započela izuzetno dobro s gotovo svim jedinicama lokalne uprave.

– Župan Marušić nije narcisoidan i nije njegovo poslanje promovirati vlastitu pamet. On želi da u sinergiji zajedno napravimo nešto za naš kraj. Mi ćemo i dalje ustrajati u tome da preuzmemo upravljačka prava nad svojom školom, čime bismo rasteretili župana jedne brige. Sigurno postoje sredine gdje se županija treba jače angažirati nego što je to ovdje slučaj. Vjerujem da će župan donijeti pravilnu odluku  – ističe. Dodaje kako je zakonom omogućeno da, ako se neka jedinica sama može brinuti o spomenutom resoru, Županijska skupština može podržati takvu odluku.

Tu dolazimo i do još jedne želje gradonačelnika Piraka i njegovih sugrađana koji gravitiraju Zagrebačkoj županiji i trenutni županijski ustroj drže nelogičnim. Hoće li inzistirati na pripajanju susjednoj županiji, doznajte sutra.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!