Prvi rebalans župana Marušića: evo gdje je skresao rashode

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mini rebalans županijskog proračuna i nova sistematizacija unutar Županije službeno nazvana Donošenje Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Bjelovarsko-bilogorske županije, ključne su točke prve radne sjednice novoustrojene Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije.

U rebalans se moralo ići jer su prethodni župan i njegove službe planirajući trošak lokalnih izbora bile „kratki“ za dva milijuna kuna. Naime, održan je drugi krug lokalnih izbora za župana, a predstoje i izbori za predstavnike srpske nacionalne manjine pa je preraspodjelom i uštedama trebalo pronaći dodatna dva milijuna jer se ukupni trošak „festivala lokalne demokracije“ popeo na 5,6 milijuna kuna.

Nova se vlast predvođena županom Markom Marušićem (HDZ) upustila u kresanje rashoda i pronašla novac koji nedostaje. Uz povećanje troška za lokalne izbore, trebalo je pronaći i dodatnih 100-tinjak tisuća kuna za organizaciju popisa stanovništva.

Gdje se najviše kresalo? Patit će obnova voznog parka na čemu je ušteđeno 200.000 kuna, upravni odjel za gospodarstvo skresao je rashode za čak šest milijuna. Bjelovarski sajam tako ostaje bez gotovo milijun kuna planiranih za kapitalna ulaganja, a isti iznos neće ići ni za subvencionirane kamate za stambene kredite jer natječaj nije ni raspisan.

Gasi se i Regionalna razvojna agencija i evo uštede od gotovo pola milijuna, za poljoprivredu ide 613,5 tisuća kuna manje, u školstvu nema promjena, a za zdravstvo ide zanemarivih 0,02 posto više novca.

Nova sistematizacija još nije gotova i vijećnici će je dobiti na skupštini. Ona je važna jer će novom županu omogućiti formiranje svog tima s kojim će krenuti u ispunjenje izbornih obećanja. Već smo pisali kako se Bajsovim pročelnicima baš i ne ide s dobro plaćenih dužnosti pa tek novi ustroj daje zakonsko pravo novom vodstvu postaviti „svoje“ kadrove.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!