Blaha: Politikom se ne bavimo i ne želimo da nas se stavlja u taj kontekst!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Emotivni post koji je ovih dana na Facebooku objavio Mario Blaha, tajnik Udruge OSIT Bjelovar, izazvao je pravu buru reakcija. Podsjetimo, Blaha je prošloga tjedna u podužem postu istaknuo kako se, zajedno sa članovima svoje udruge, osobama s intelektualnim teškoćama, često u svome gradu osjeća maleno jer, unatoč svim naporima da budu na korist svojoj zajednici, članovi udruge ne dobivaju puno zauzvrat. Blaha je nabrojao brojne programe i projekte OSIT-a putem kojih je ta udruga u nacionalnim i EU programima osigurala 700 tisuća kuna te zaposlila više ljudi. Stoga im je teško pala činjenica što im je Grad Bjelovar ove godine smanjio iznos na 10 tisuća kuna. Prošle su dobili 12 tisuća.

-Mi nismo teret gradu Bjelovaru, već dodana vrijednost! I nakon svega, zašto se osjećamo malenima! Zato što već godinama, osim obećanja lokalne uprave, nikakvih konkretnih akcija i aktivnosti nije bilo s njihove strane. Deklarativno se posjećujemo za blagdane, razgovaramo, održavamo sastanke…i opet ništa, osim obećanja! Krediti se dižu, projekti se rade, gradi se, izgrađuje….a mi smo i dalje mali i nevidljivi! – navodi, među ostalim Blaha.

Članovi OSIT-a nisu teret, već dodana vrijednost Bjelovara, poručuju iz te udruge

Čitava priča dobila je i politički kontekst jer je na nju reagirala gradska vijećnica Centra Danijela Hajdinjak Prihić koja je pozvala ostale vijećnike da se odreknu naknada u korist OSIT-a. No u javnom priopćenju pogrešno je navela izvor iz kojeg je OSIT-u smanjena gradska dotacija pa je na to reagirala i Zajednica udruga u kulturi. U eteru Alfa radija danas je pak čitavu situaciju komentirao i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak koji je kazao kako ga je objava iz OSIT-a iznenadila jer im su im sredstva u odnosu na prošlu godinu smanjena za samo dvije tisuće kuna. K tome, dodao je Hrebak, nedavno se sastao s tajnikom udruge Blahom s kojim je dogovorio da će u proračunu Grada biti osigurano između 200 i 300 tisuća kuna za kupnju novog prostora koji je OSIT-u prijeko potreban.

-Ne znam čemu napad putem medija, s obzirom da smo se dogovorili da ćemo taj problem s prostorom, nakon 20 godina, riješiti u idućoj godini. Je li to plod nestrpljenja ili nekih političkih igara ili prepucavanja. Zanimljivo je da su neke političke stranke odmah na to snažno reagirale, iako su, vidjelo se kasnije, promašile cijelu priču – kazao je Hrebak.

Mario Blaha pak odlučno odbacuje bilo kakvu povezanost OSIT-a s politikom. Kako nam je kazao, za inicijativu Hajdinjak Prihić da se vijećnici odreknu naknada u korist udruge i sam je doznao iz medija, o tome se gradska vijećnica nije konzultirala ni s kim iz udruge.

-Već su me zvali roditelji nekih od naših članova koji su zbunjeni jer nas se stavlja u neki politički kontekst. Nikada nismo imali veze s politikom, ni udruga niti ja, nisam član nikakve političke stranke ili opcije. Svojim postom sam samo želio ukazati na činjenicu koliko radimo i činimo za ovaj grad – kazao je Blaha koji drži kako bi bilo u redu netko to i prepozna. Iako vjeruje kako su svojim dosadašnjim angažmanom zaslužili da ih se uvrsti u gradski proračun kao redovne korisnike kako bi znali da mogu računati bar na određena osnovna sredstva, poput onih za režijske troškove, jasno mu je kakva pravila vrijede za udruge. I prilikom posljednje dodjele sredstava uredno su se javili na javni poziv s odgovarajućim programom. Baš kao što se, kaže, javljaju i na druge pozive i natječaje putem kojih su osigurali spomenutih 700 tisuća kuna.

-Tih 700 tisuća kuna mi smo donijeli u Bjelovar, za naše ljude iz ovoga grada, uz pomoć tog novca zaposlili smo ljude iz Bjelovara, za taj novac kupujemo u bjelovarskim trgovinama i tvrtkama. Pozdravit ćemo svaku dobru inicijativu za našu udrugu, bez obzira to od kojeg vijećnika ili političara dolazi, no ne želimo da nas se povezuje s politikom jer se mi time ne bavimo – zaključuje Blaha.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!