Bajs pobjegao iz vijećnice na raspravi o bolnici i milijunskom zaduženju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prva prava radna sjednica Županijske skupštine je pokazala da bi pred nama mogle biti zanimljive skupštinske četiri godine. Iako je rebalans proračuna maknut jer je, pravdao se župan Marko Marušić, imao premalo vremena da bi mogao napraviti realne izmjene, vijećnici su dobili priliku baviti se županijskim financijama i to kroz izvršenje proračuna za 2020. Za sadašnju oporbu u čijim je redovima i bivši župan Damir Bajs lanjski je proračun primjer njihovog uspjeha punog projekata obnove škola bez financijskih repova, za bivšu oporbu, a sadašnju vlast on je prikaz Potemkinovih sela jer su primjerice potpore u stočarstvu realizirane sa skromnih 23.750 kuna dok je za promidžbu i informiranje potrošeno nemalih tri milijuna. Ni tvrdnja da nema financijskih repova, kažu, nije točno jer su dugovi ostali, a vraćat će ih građani. Građani će morati vratiti i gotovo 200 milijuna kuna kredita za novu bjelovarsku bolnicu. Otplata ta dva kredita je predviđena iz decentraliziranih sredstava. No, to nije dovoljno jer dok decentralizirana sredstva iznose 14,5 milijuna kuna, rate kredita su oko milijun kuna veće. Županijska skupština je Općoj bolnici Bjelovar jednoglasno dala suglasnost za takav način otplate jer drugog izbora na kraju krajeva nije ni imala. Sadašnja pozicija, a u vrijeme odobrenja kredita opozicija, podsjetila je da se sada potvrđuje sve ono na što su posljednje četiri godine upozoravali te da je u nezavidan položaj dovedeno cijelo zdravstvo.

-Vraćanje kredita decentraliziranim sredstvima onako kako je to zamišljeno od prošle vlasti dovodi cijeli zdravstveni sustav ove županije u kolaps – upozorio je HDZ-ov Silvestar Štefović.

Istog se pribojava i DHSS-ov Ivan Beljan kojem nije jasno hoćemo li u novoj bolnici imati samo zidove i ništa drugo.

-Bojim se da će bolnica kada krene u ovakvu otplatu biti partizanska bolnica, da nećemo ni zavoja imati – ustvrdio je u svom stilu Beljan.

Ravnatelj Opće bolnice Bjelovar Ali Allouch ističe kako je nova bolnica nužna jer su sadašnji prostorni uvjeti blago rečeno neprimjereni. Financiranje, podsjetio je vijećnike Allouch, nije osmislio on već je odobrila Skupština. On je mogao jedino odbiti potpisati.

-Zamislite što bih odbio? Gradnju bolnice koja nam je svima potrebna – rekao je ravnatelj bjelovarske bolnice.

Apelirao je na sve da pomognu u pronalaženju modela i dodao kako je pomoć obećao premijer Andrej Plenković, Upravo se na pomoć s državne razine stalno pozivala i oporba podsjećajući vlast na dana obećanja. Župan Marko Marušić je to presjekao Bajsovoj strani postavivši jasno pitanje.

-Zašto on nije u dvije godine to riješio? Mislim, ako imamo obećanje staro dvije godine, zašto u dvije godine nije riješeno – pitao je Marušić.

Odgovor na to pitanje nije mogla dati ni Glasova Ines Šarić koja je naglasila da bi i sada digla ruku za novu bolnicu, ali se dijelom ipak posipala pepelom.

-Smatram da bi svi vijećnici koji su u proteklom mandatu bili dio vladajuće većine i glasali, zajedno sa mnom, ako se ne uspije sagraditi ta zgrada ili se pokaže da je to megalomanski projekt snositi odgovornost i objasniti ljudima zašto i kako smo to napravili – rekla je Šarić.

Ona, tvrdi sada Šarić, nije znala da je županija toliko zadužena, da proračun nije realan. Onaj koji je to morao znati i od kojeg se očekivalo da kaže kako se točno planiralo vraćati kredite i osigurati redovno funkcioniranje cijelog županijskog zdravstvenog sustava, bivši župan Damir Bajs objašnjenje nije dao jer je prije te točke napustio sjednicu ostavivši niz upitnika. Točka na kojoj je Bajs bio je preustroj županije. Napomenuo je kako niti jedan pročelnik nije bio iz njegove stranke na što su ga politički oponenti podsjetili da su zato bili iz onih s kojima je koalirao. Kako se moglo čuti na sjednici cilj reorganizacije je ustrojiti efikasniju administraciju što žele postići s jednakim brojem upravnih odjela s tim da je jedini koji ostaje nepromijenjen Služba za unutarnju reviziju. Preostalih devet se ukida, a umjesto njih se formira novih devet. Same vijećnike je više od preustroja zanimalo tko će biti novi pročelnici. Oporba je branila one postojeće pozivajući da ne završe na cesti, vladajući su podsjećali na to da su pročelnici došli političkim ključem. Župan Marko Marušić je jasno poručio da ima pravo raditi s ljudima kojima vjeruje što, naglasio je, ne znači da su dosadašnji pročelnici radili loše.

-Ima izvrsnih ljudi koji možda zbog pritiska bivšeg župana nisu smjeli reći ono što smatraju dobrim i pokazati svoj puni potencijal i puno znanje – rekao je Marušić.

On će nove pročelnike, kaže, birati javnim natječajem i gledat će isključivo sposobnost, a ne podobnost. Oporba je prema tome skeptična i vjeruje da je jedini motiv preustroja uhljebljivanje što je uzrokovalo trzavice na relaciji vlasti i oporbe.

-Nadam se da će biti tako zbog kolega iz Demokratskog HSS-a i da se među pročelnicima neće naći osobe iz njihove stranke kako se ne bi spašavala skupštinska većina – poručila je SDP-ova Sandra Frčo.

Reakciju na Frčinu poruku se nije moralo dugo čekati.

-Mi nismo poput SDP-a trgovci. Ako netko od naših i dođe, doći će isključivo zato što je stručnjak – odgovorio je DHSS-ov Boro Bašljan.

Županijska skupština je preustroju dala zeleno svjetlo, a sada je na vlasti da ga i postave na noge.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!