Kako se megalomanski i nezaustavljivo trošilo nepostojeći novac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Po dobrom starom običaju 2. sjednica Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, a prva radna, počela je aktualnim satom.

S dnevnog reda je skinuta treća točka dnevnog reda Donošenje I. izmjena i dopuna Proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije za 2021. godinu jer, kako je obrazložio župan Marko Marušić, nije bilo dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu rebalansa, a nije ni poznato koliko će stajati dopunski izbori za vijećnike iz reda nacionalnih manjina.

Silvestar Štefović (HDZ) pitao je kakvo je stvarno stanje u Županiji i županijskim tvrtkama jer posljednjih četiri godine nije mogao dobiti taj odgovor. – Nije tajna da nisam župan nego stečajni upravitelj. Analiza proračuna pokazala je da proračun za ovu godinu nije bio dobro planiran, prethodnik je nezaustavljivo trošio napuhane i neostvarene prihode. Novac se trošio megalomanski, rekao je Marušić i najavio reviziju koja će pokazati je li u tome bilo kršenja zakona i potrebe da bivši dužnosnici zbog toga odgovaraju. Posebno je izdvojio problem financiranja gradnje bolnice jer se na kredit troši 7 milijuna, polovica novca koja dolazi iz države, a namijenjen je cijelom zdravstvenom sustavu. Sličan je problem i s gradnjom glazbene škole. – Prijeti nam kolaps i bez pomoći Vlade nećemo uspjeti plaćati sve preuzete obveze, zaključio je.

Komentirao je i nabavu novih mobitela za 120.000 kuna koje je dijelom uspio vratiti. Najavio je i da će smanjiti broj osoba koje u županiji imaju na njih pravo. Također misli da je 22 automobila u voznom parku previše te da će neke prodati ili darovati.

Marijan Sabolović (HSS) pitao je za pomoć svinjogojcima, osobito malim proizvođačima. Marušić je obećao sastanak s poljoprivrednicima i namjeru da se pomogne, ali ne želi ništa govoriti unaprijed i davati lažna obećanja.

Aida Sučić (NSH) pitala je također za pomoć malim OPG-ima garešničkog kraja, posebno onima okrenutih turizmu. Marušić je najavio da će Turistička zajednica BBŽ dobiti nakon četiri godine svog direktora što će biti prvi korak za bolju organizaciju i pomoć tom sektoru.

Zlatko Barila (HSU) smatra nepravednim broj oporbenih vijećnika u županijskim odborima. Predsjednica Skupštine Ivana Jurković Piščević odgovorila je da se članovi biraju prema poslovniku i izbornim rezultatima, ali da ovo nije mjesto gdje se rješavaju sporovi unutar oporbe. I Marušić je potvrdio da je broj članova prema dosadašnjoj praksi i odlučno odbacio primjedbe o nedemokratičnosti.

Sandru Frčo (SDP) zanimalo je što će Županija učiniti s vodnim komunalnim tvrtkama u koje je uložila 58 milijuna kuna, a prema zakonu ne može biti vlasnik. Marušić je najavio rješenje nakon sastanka s gradonačelnicima i načelnicima općina i vodnih usluga.

Bojana Hribljan (Demokrati) pitala je župana o gradnji nove bolnice Bjelovar koja neće biti samo na leđima građana županije. Pitala je i za prijetnje aktualnim pročelnicima „koji su s politikom došli“ da će biti smijenjeni i tko će biti imenovan umjesto njih.

Marko Marušić poručio joj je da bi ona trebala odgovoriti zašto se bivša vlast toliko zadužila po nepovoljnim kamatama zbog čega su se u Ministarstvu financija primali za glavu. – Dat ću sve od sebe da tu dubiozu riješim jer ovu godinu možemo preživjeti, ali sljedeću bez pomoći ne, rekao je.

Glede pročelnika rekao je da će stručni ljudi ostati, a da neće koristiti metlu kao što bi to radila Hribljanica da je pobijedila. Pitao je ima li pravo na svoju ekipu ili ne.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!