Može li nova bolnica stajati više od milijarde kuna? Može!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vrtoglavih 800 milijuna kuna planira se utrošiti u opremanje i prenamjenu prostora nove zgrade Opće bolnice Bjelovar! Iako zvuči nevjerojatno, ne poricanje te informacije od strane ravnatelja OB Alija Alloucha potvrđuje da se radi o stvarnoj brojci. S obzirom na to da se iz projekata EU fondova financira manji dio opreme i namještaja, u okviru spomenutih iznosa proizašlih iz Razvojnog plana županija sjeverozapadne Hrvatske, bolnica planira nabaviti potreban namještaj kao i skupocjenu dijagnostičku opremu koja se svakodnevno koristi u radu, poručuje ravnatelj otkrivajući što sve ta milijunska oprema podrazumijeva.

– Zbog dotrajalosti i potreba sanacije zgrade, nakon izmještanja postojećih djelatnosti iz zgrade, svakako nam je želja obnoviti zgradu kirurgije. Sagrađena je 1924. godine i ima svoje značenje, ne samo za bolnicu već i za sam grad Bjelovar i njegovu povijest – kaže Allouch.

Jedan je od primarnih ciljeva, dodaje, osigurati kvalitativno i kvantitativno bolju i efikasniju palijativnu skrb. – Naprosto, sve smo stariji kao društvo, nepovoljni demografski trendovi i dosadašnje iskustvo ukazuju na potrebu osiguranja palijativne skrbi na višoj razini od trenutno moguće u našoj bolnici – rekao je ravnatelj.

Onu opremu u kojoj ima života i snage za daljnji rad, nema smisla bacati pa će se tako dio nje moći koristiti i u novoj zgradi. – Apsolutno će se dio opreme i dio namještaja preseliti i koristiti u novoj zgradi bolnice – navodi Allouch.

Zanimalo nas je i što će biti s uslugama koje su smještene u postojećoj zgradi OB Bjelovar i koje će, jasno, morati useliti u novu bolnicu. Posebno što će s njima biti u vrijeme samog preseljenja. – Tijekom procesa preseljenja iz postojećih objekata u zgradu nove bolnice, pacijentima neće i ne smije biti uskraćeno ili onemogućeno pružanje zdravstvene skrbi i liječenja. Preseljenje će biti organizirano tako da se rad djelatnosti obuhvaćenih preseljenjem ne prekida i da pacijenti u svakom trenutku dobiju potrebnu skrb i njegu – poručuje.

Očekivano je i da će u novoj zgradi bolnice biti potrebna nova radna snaga. – Ako uspijemo realizirati sve planirano, bit će potrebe i za novim zapošljavanjima – kratko je zaključio ravnatelj Allouch.

U županijskom projektu koji se kandidira kroz razvojni sporazum stoji kako je 800 milijuna kuna vrijedan posao opremanje zgrade nove bolnice i stavljanje u funkciju starog dijela bolnice s ciljem unaprjeđenja kvalitete i učinkovitosti pružanja bolničkih usluga, povećanja dostupnosti zdravstvenih usluga te povećanja djelotvornosti i racionalizacije troškova poslovanja.

Alijev plan ne može zvučati bolje, Županija ga je kandidirala i poslala Vladi. A je li realan, znat ćemo uskoro.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!