Učiteljski primjer djeci: nećemo se cijepiti ni pod prisilom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs iznio je podatak da je u gimnazijama protiv koronavirusa cijepljeno 53 posto osoblja, u umjetničkim školama 45 posto, a u osnovnim školama 48 posto.

U bjelovarskim osnovnim školama je stanje šaroliko. U Prvoj osnovnoj je cijepljeno 32 posto zaposlenih, Trećoj 26 posto, Četvrtoj između 30 i 40 posto, Petoj 41 posto, a u Drugoj 50,61 posto svih zaposlenih. Međutim, u slučaju svih škola je riječ o nepotpunim podacima koji se odnose samo na one zaposlene koji su se cijepili organizirano preko škole.

Kolika je stvarna brojka ne zna se jer ravnatelji nisu dužni voditi takvu evidenciju niti imaju pravo zaposlene pitati jesu li se cijepili ili nisu. Tako i ravnateljica Druge osnovne škole Bjelovar Ines Kapša vjeruje da gotovo 51 posto cijepljenih u toj školi nije do kraja točno.

-To je broj koji sam ja izračunala na temelju broja djelatnika koji su se prijavili kada je bilo organizirano cijepljenje u školi i onih djelatnika koji su mi samoinicijativno rekli da su se cijepili. Vjerujem da je taj broj i veći jer se dio djelatnika cijepio kod svojih liječnika, ali mi to nisu rekli jer mi to ni nisu dužni reći – kaže Kapša.

Točan broj cijepljenih zaposlenika tako ne može znati ni ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar Dinka Kavalir. Interes za organizirano cijepljenje je iskazala oko polovina zaposlenih, ali ona vjeruje da je cijepljeno možda i do 70 posto jer se dio cijepi i sada nakon što je prošlo neko vrijeme od preboljenja covida. Ta škola ima i dodatan motiv za cijepljenje jer sudjeluje u nekoliko erasmus projekata, pa je zaposlenima bitna mobilnost. Pokazalo se to i ovih dana kada su se vratili s projekta u Portugalu.

-Morali smo imati covid putovnice, svi smo bili cijepljeni i još smo pri prelasku svake granice trebali ispunjavati razne aplikacije koje su potrebne da bi uopće mogli ući u drugi aerodrom i u drugu zemlju – objašnjava proceduru Kavalir.

No, prema najavama premijera cijepljenje bi za prosvjetne djelatnike moglo biti obvezno. Takva najava ne veseli predstavnicu Sindikata hrvatskih učitelja Bjelovarsko-bilogorske županije Mirjanu Popić jer smatra da se prisilom teško može nešto postići.

-Prisilom ništa ne možemo, pa mi u školi ništa nećemo u radu s učenicima dobiti prisilom, pa tako ni s ostalim ljudima – kaže Popić.

Ona se, ističe Popić, cijepila i osobno smatra da je cijepljenje potrebno, ali razumije da se ljudi boje zbog raznih različitih (dez)informacija koje se plasiraju. Uz to, dodaje, zaboravlja se da nisu jedino nastavnici i učitelji ti koji su u školama.

-U školi radi određeni broj učitelja i profesora, ali puno više dolazi djece čiji roditelji neće biti procijepljeni. O čemu mi pričamo? Nisu tu samo učitelji u toj priči – napominje sindikalka.

Kako će priča o cijepljenju prosvjetara završiti odlučit će Vlada koja će zatvoriti korice te knjige.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!