Hoće li TZ BBŽ voditi čovjek koji je svojedobno bio žrtva Bajsove političke metle?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon više od četiri godine, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije trebala bi dobiti novog direktora ili direktoricu. To je mjesto upražnjeno od 2017. godine, kada ga je napustila Jasna Vaniček-Fila, zaposlivši se u Hrvatskom saboru. Na čelu Turističke zajednice Vaniček-Fila bila je od 2014. godine. Nakon njezina odlaska Zajednica nije imala direktora, a prema zakonu, odgovorna osoba bio je predsjednik, odnosno bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Iako je Zajednica imala i zaposlenu osobu, višeg stručnog suradnika Mihaela Anđala, sve važne odluke u posljednje četiri godine donosio je osobno Bajs.

Na inicijativu novog župana Marka Marušića, Turističko vijeće TZ BBŽ raspisalo je ovih dana natječaj za direktora, za koji su uvjeti također zakonski propisani. Tako se od budućeg šefa TZ BBŽ, među ostalim, očekuje da ima završen najmanje specijalistički diplomski stručni ili diplomski sveučilišni studij, kao i najmanje tri godine radnog iskustva na rukovodećim ili upravljačkim poslovima s područja turizma. Da bi konkurirali za spomenutu funkciju, kandidati moraju izraditi prijedlog svog programa rada turističke zajednice za narednu kalendarsku godinu, imati najmanje jednu pismenu preporuku prijašnjih poslodavaca, aktivno poznavati barem jedan svjetski jezik i sl.

S obzirom da su uvjeti za direktore turističkih zajednica poprilično strogi, znalo se dogoditi, kao svojedobno u Garešnici, da se natječaj raspisuje i nekoliko puta dok se ne javi netko tko udovoljava svim uvjetima. Doduše, to nije bio slučaj s TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, s obzirom da nakon odlaska Jasne Vaniček-Fila nije ni bilo pokušaja popunjavanja upražnjenog mjesta. Sve da je natječaj i raspisan, pitanje je bi li Bajs među ‘svojim’ kadrovima pronašao nekoga tko zadovoljava sve uvjete.

Marcel Medak (FOTO: Grad Daruvar)

Ovoga puta pak natječaj bi mogao biti završen relativno brzo, a TZ do jeseni dobiti novog direktora. Naime, među rijetkim turističkim djelatnicima s područja BBŽ koji imaju sve potrebne uvjete za preuzimanje odgovorne dužnosti je bivši ravnatelj Daruvarskih toplica Marcel Medak (HDZ). Kako neslužbeno doznajemo, Medak još uvijek nije odlučio hoće li se kandidirati, no navodno mu nije mrska pomisao o povratku na ‘domaći’ teren. Naime, nakon odlaska iz Daruvarskih toplica, Medak se kao direktor zaposlio u Bizovačkim toplicama, koje je prije toga preuzeo poduzetnik Jako Andabak. Nakon Medakova dolaska na čelo kompleksa, Bizovačke toplice, uz stalna ulaganja u poboljšanje ponude, počinju se vraćati na stare nekadašnje slave.

Iz Daruvarskih toplica Medak je pak praktički izbačen 2017. godine. Iako je pod njegovim vodstvom ta zdravstvena ustanova poslovala pozitivno, Upravno vijeće u kojem većinu ima Bjelovarsko-bilogorska županija, nije mu produžilo mandat, već je na mjesto ravnateljice imenovalo Miru Zakoru, dotadašnju ravnateljicu bjelovarskog HZZO-a. Uz Medaka je tada stalo preko 90 posto zaposlenika, a političku smjenu u Bajsovoj režiji osudili su daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček i drugi Medakovi stranački kolege. Inače, u Medakovih osam godina na čelu Daruvarskih toplica, u taj je kompleks uloženo preko 40 milijuna kuna u opremu, nove usluge, edukacije i dr. Toplice su poslovale pozitivno, čak i u godini značajnog smanjenja limita HZZO-a, i to nakon što je manjak nadoknađen pronalaskom gostiju na slobodnom tržištu. Ipak, sve to nije bilo dovoljno za bivšu županijsku vlast koja je ocijenila kako je Mira Zakora bolji izbor za Toplice. Podsjetimo, nju je prošle godine s mjesta ravnateljice smijenio sam Bajs, nakon afere sa zabavom u Toplicama uslijed lockdowna.

Valja napomenuti i kako je Medak godinama iznimno cijenjen u stručnim krugovima, član je brojnih domaćih i međunarodnih strukovnih udruga i klastera, stoga upućeni kažu kako uopće ne bi bio loš izbor za novog direktora županijske Turističke zajednice. Samim time što je upitno zadovoljava li uopće netko drugi s područja BBŽ zahtjevne uvjete natječaja. No, nije isključeno da se na natječaj jave i kandidati s područja drugih županija, s obzirom da je riječ o itekako atraktivnoj funkciji.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!