Nakon 15 godina, u Bjelovaru će se školovati nova generacija primalja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ove godine bjelovarska Medicinska škola je nakon otprilike 15 godina upisala razred primalja. Učinjeno je to zbog molbi Opće bolnice Bjelovar čije su primalje pred mirovinom, kaže ravnateljica Medicinske škole Biljana Balenović.

-Bolnica nas već dvije godine moli da upišemo jedan razred jer su sve njihove primalje iz iste generacije i sad su pred mirovinom. Doduše, daleko je veća navala bila na popunjavanje programa za medicinske sestre, odnosno tehničare te farmaceute. Primalje su se posljednje popunile, ipak su klasična zanimanja atraktivnija učenicima jer medicinska sestra može raditi na raznim odjelima, a primalja samo na odjelu rodilišta ili u primarno ginekološkim ordinacijama – kaže Balenović. Rijetki gradovi u Hrvatskoj, kaže, obrazuju primalje. Osim Primaljske škole u Zagrebu, odobrenje za takav razred ima i Medicinska škola u Varaždinu koja rijetko upisuje takav razred. Ravnateljica otkriva da je u program nazvan primanja-asistentica/asistent upisano 27 učenika – 26 djevojaka i jedan mladić.

Vježbe budućih primalja odvijat će se u bjelovarskoj bolnici, na odjelu ginekologije i porodništva.

-Ne možemo učenike odmah poslati u bolnicu, oni moraju temeljne vještine svladati u kabinetu bar jedno polugodište da bismo ih mogli poslati na vježbe. Ne mogu se učiti na pacijentima, moraju najprije svladati temeljnu vještinu, to tako radimo i s ostalima. Kratko ih držimo u školi pa čim mogu kreću u bolnicu i sve vježbe obavljaju u bolnici. Bolnica nam je obećala tu pomoć oko stručnog kadra, liječnika, ginekologa i pedijatara koji bi trebali predavati – ističe ravnateljica. Početak vježbi ovisit će, između ostalog, i o epidemiološkoj situaciji.

-Vježbe im kreću od prve godine. To nije veliki fond vježbi, radi se o samo dva sata vježbi tjedno, to je simbolično. Svake godine će biti sve više i više vježbi te novih predmeta s vježbama. Ovo je samo početak, to je osnova zdravstvene njege – naglašava. Program obrazovanja primalja trajat će četiri godine, za razliku od medicinskih sestara koje se školuju pet godina. Razlika je u tome što medicinske sestre i tehničari prve dvije godine imaju predmete općeg obrazovanja, a naredne tri samo one stručne. Primalje kroz cijelo školovanje uče opće predmete što bi im trebalo olakšati ako žele nastaviti školovanje te moraju polagati državnu maturu na kojoj se traže upravo ti opći predmeti. Ako žele, kaže ravnateljica, primalje se mogu dalje obrazovati u riječkoj Višoj primaljskoj školi. U bližoj se budućnosti ne planira upis novog razreda primalja jer za tim, kaže naša sugovornica, nema potrebe.

Među učenicima upisanima u program primalja je i Sara Pozder

Jedna od upisanih učenica u spomenuti program je i Sara Pozder koja nam je rekla zašto se odlučila školovati za primalju.

-To mi se činilo zanimljivo. Sviđa mi se što ću raditi s djecom i što ću im pomagati da dođu na svijet – kratko je objasnila. Za upis joj je bilo potrebno 60 bodova, a ona je imala 66. Pri upisu su se gledale ocjene iz biologije, fizike, kemije, matematike, hrvatskog i engleskog jezika. Veseli se novoj školskoj godini.

-Jedva čekam, ali mislim da će biti i teško. Nije me nimalo strah prakse – ističe. Mlada Sara zasad planira ostati u Bjelovaru, a na pitanje raduje li se novim prijateljima, smije se.

-Mi se svi već poznajemo i prijatelji smo – kaže. Budućim generacijama savjetuje da samo idu za svojim snovima i nikad ne odustaju.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!