Ravnateljica Doma nema za plaće, struju, vodu i hranu za štićenike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sudeći prema podacima koji ovih dana, nakon promjene županijske vlasti, stižu iz županijskih tvrtki i ustanova, malo koja od njih zdravo posluje, a među takvim nije niti bjelovarski Doma za starije i nemoćne u Paljetkovoj ulici. I ta je ustanova, kako doznajemo, u ozbiljnim financijskim problemima, i to ne samo zbog pandemijskih uvjeta, koji su poslovanje otežali svim ustanovama tog tipa, već i zbog 13 milijuna kuna vrijedne energetske obnove Doma, za koju Dom mora iznaći vlastitih 1,5 milijuna kuna sredstava.

Kako doznajemo iz pouzdanog izvora, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Jasmina Radojčić ovih je dana zatražila pomoć od novog županijskog vodstva kako bi osigurala likvidnost ustanove. S obzirom da na računu Doma sredinom ovog mjeseca nije bilo novca za plaće, ravnateljica je posegnula na podračun, na kojem stoje sredstva za energetsku obnovu, te ‘posudila’ 400 tisuća kuna, a sada od Županije traži da vrati ta sredstva jer bi u protivnom, ako se zakaže s podmirenjem troškova energetske obnove, čitav projekt mogao ‘pasti’, a Dom prisiljen vraćati više od 8 milijuna kuna do sada doznačenih na ime radova u sklopu energetske obnove.

No, tu nije kraj problemima u bjelovarskom Domu. Isplata plaća zaposlenima samo je krpanje rupa u brodu koji je, po svemu sudeći, poprilično okrhnut. Ravnateljica je bila dužna zaposlenicima ovoga mjesec isplatiti i regres što, kako doznajemo, još uvijek nije učinila. Nepodmireni su, doznajemo, ostali i režijski te računi dobavljača namirnica. I to u vrijednosti od preko 700 tisuća kuna!

Drugim riječima situacija u Domu je alarmantna, a navodno je zatraženo i produljene razdoblja provedbe projekta energetske obnove kako bi se do kraja godine pronašlo dovoljno novca za krpanje podračuna za energetsku obnovu.

O tome koliko točno Dom duguje po projektu te dobavljačima, poslali smo upit ravnateljici Doma te ćemo ga objaviti čim stigne. No, i prije nego što smo saznali za navedene probleme, kontaktirali smo ravnateljicu zbog glasina kako Dom poskupljuje, a ona nam je potvrdila da se doista razmišlja u tom smjeru, što je očito još jedan od planova za prikupljanje prijeko potrebnih novčanih sredstava. Iz njezina odgovora da se zaključiti što je sve u posljednjih godinu i pol utjecalo na pogoršanje poslovanja.

Ravnateljica Doma Jasmina Radojčić

– Dom za starije osobe Bjelovar trenutno razmatra poskupljenje smještaja zbog povećanja ukupnih rashoda uslijed pandemije Covida 19 koje trenutno ne možemo popratiti ostvarenim prihodima. Potrebno je naglasiti da smo trenutno najjeftiniji Dom ovakvog tipa u Hrvatskoj, a povećanjem cijene bi dosegli cijene ostalih Domova u Hrvatskoj. Kako nismo bili u mogućnosti smjestiti nove korisnike usred pandemije na upražnjena mjesta, prihodi su ispod planiranih. Slijedom toga potrebno je bilo osigurati i dovoljan broj zaposlenih uslijed povećanog broja bolovanja zbog brojnih izolacija i infekcija Covidom kako bi Dom uopće mogao funkcionirati i imao osiguran rad u smjenama u određenim odjelima – odgovorila nam je Radojčić.

Može li u rješavanju najnovijih problema računati na pomoć osnivača Doma, Bjelovarsko-bilogorske županije, upitali smo u samoj Županiji, no do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!