Do kada će Dom za starije biti najjeftiniji u Hrvatskoj? Ne još dugo…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarski Dom za starije i nemoćne osobe ovih se dana našao u središtu pozornosti nakon što se saznalo da je ustanova u ozbiljnim financijskim problemima. Podsjetimo, ravnateljica Doma Jasmina Radojčić posegnula je za novcem namijenjenim energetskoj obnovi kako bi zaposlenicima isplatila plaće za prošli mjesec, a još im nije isplaćen regres. Kako bi pokrila minus na računu za energetsku obnovu, zatražila je pomoć osnivača, Bjelovarsko-bilogorske županije, koja je obećala ‘uskočiti’ s milijun i pol kuna.

No, riječ je o privremenom, vatrogasnom rješenju i očito je da će se morati smisliti model koji će dugoročno osigurati normalno funkcioniranje ustanove. Jedan od načina za dodatno punjenje proračuna jest i povećanje cijene smještaja. Da se o tome zaista razmišlja, ravnateljica Radojčić potvrdila nam je i prije nego što se doznalo za ozbiljne financijske probleme.

– Dom za starije osobe Bjelovar trenutno razmatra poskupljenje smještaja zbog povećanja ukupnih rashoda uslijed pandemije Covida 19 koje trenutno ne možemo popratiti ostvarenim prihodima. Potrebno je naglasiti da smo trenutačno najjeftiniji dom ovakvog tipa u Hrvatskoj, a povećanjem cijene bi dosegli cijene ostalih domova u Hrvatskoj. Kako nismo bili u mogućnosti smjestiti nove korisnike usred pandemije na upražnjena mjesta, prihodi su ispod planiranih. Slijedom toga potrebno je bilo osigurati dovoljan broj zaposlenih uslijed povećanog broja bolovanja zbog brojnih izolacija i infekcija Covidom kako bi dom uopće mogao funkcionirati i imao osiguran rad u smjenama u određenim odjelima – navodi Radojčić.

Ako se tome doda i poskupljenje energenata, usluga i ostalih izvanrednih troškova uzrokovanih pandemijom, povećanje je nužno ako se želi zadržati razinu usluge i uopće opstati, tumači ravnateljica.

– Isto tako moram naglasiti da bi to poskupljenje išlo maksimalno do 15 posto po svim kategorijama. Ali, ono ovisi o zelenom svjetlu od strane našeg osnivača i Upravnog vijeća. Dakle, Dom za sada ne poskupljuje – naglasila je ravnateljica.

U kakvom je odnosu kad je riječ o cijenama bjelovarski Dom za starije pokazuje i statistička usporedba s drugim domovima takvog tipa u Hrvatskoj.

Na povećanje ukupnih troškova utjecalo je i zapošljavanje novih ljudi, a veći dio njih u Dom je stigao zbog reorganizacije uslijed pandemije.

– Od kada sam na mjestu ravnatelja, zaposlena je jedna viša sestra, jedan radni terapeut i jedan viši fizioterapeut, dvije čistačice i dvije njegovateljice, a sve zbog podizanja kvalitete života naših korisnika. Zaposlena je jedna osoba na mjesto administrator/blagajnik te također jedna osoba na mjesto šefice tehničke službe. Razlog – prethodne su otišle u mirovinu – kaže Radojčić.

Broj zaposlenih je unutar predviđenog broja zaposlenih, Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta te Zakonom o socijalnoj skrbi, napominje ravnateljica. Za svakog primljenog djelatnika postoji pisana suglasnost Županije. Broj zaposlenih varira s obzirom na broj bolovanja.

– Povećan broj zaposlenih je zbog provođenja projekta “Zaželi” u sklopu kojega Dom zapošljava 15 gerontodomaćica – zaključuje ravnateljica.

 

ZAPOSLENI U DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE BJELOVAR:

  1. Spremači 10 neodređeno i 4 određeno
  2. Servirke 8 neodređeno i 2 određeno
  3. Pralja 4 neodređeno
  4. Skladištar 1 neodređeno
  5. Kućni majstor 1 neodređeno
  6. Kućni majstor vozač 1 neodređeno
  7. Administrator 1 neodređeno
  8. Glavni kuhar 1 neodređeno
  9. Kuhar 5 neodređeno
  10. Telefonist 3 neodređeno i 1 određeno
  11. Socijalni radnik 2 neodređeno
  12. Viša medicinska sestra 2 neodređeno
  13. Nabava i tehnički poslovi 1 neodređeno
  14. Financijski knjigovođa 1 neodređeno
  15. Materijalni knjigovođa 1 neodređeno
  16. Voditelj računovodstva 1 neodređeno
  17. Fizioterapeut 3 neodređeno
  18. Medicinske sestre 9 neodređeno i 3 određeno
  19. Njegovatelji 17 neodređeno i 4 određeno
  20. Ravnatelj 1 određeno
  21. Radni terapeut 2 neodređeno 1 određeno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!