Hoće li liječnici koje nema tko zamijeniti ikada otići u zasluženu mirovinu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mirovina? Zvuči sjajno za sve one koji navrše 65 godina života, a imaju dovoljno godina radnog staža. No, kada je riječ o medicini, bilo općoj ili nekoj drugoj, mirovina se odgađa, a mladi se liječnici traže svijećom.

U Domu zdravlja BBŽ tvrde da nemaju ordinacija primarne zdravstvene zaštite bez liječnika jer su sve ordinacije pokrivene angažiranjem liječnika iz drugih ordinacija. Drugim riječima, liječnici imaju raspored koji se sastavlja svaki tjedan pa sukladno time rade u ordinacijama Kapele, Severina, Velikih Sredica, Đulovca, Hercegovca. Sva sreća pa je Ministarstvo zdravstva odobrilo rad po četiri sata jer bez te opcije mnogi liječnici/ce, pogotovo oni/ne na ruralnim područjima, morali bi svoje pacijente ostaviti na cjedilu.

Jasan prirodan životni put nalaže da one starije mijenjaju mladi jer, kako stara poslovica kaže, “na mladima svijet ostaje”. Međutim, što kada ti mladi mahom ne žele specijalizirati obiteljsku medicinu?

– Na specijalizaciji imamo jednu doktoricu. Trenutno nemamo u najavi liječnika pred mirovinom, a i sam odlazak u mirovinu ovisi o tome je li se odabire prijevremena ili redovna mirovina, što opet ovisi o dužini staža itd. – rekao je Josip Rajković, dipl. iur., rukovoditelj Središnje službe za opće, upravno-pravne i kadrovske poslove Doma zdravlja BBŽ.

Dodaje Rajković kako za sada u Domu zdravlja BBŽ nedostaje najmanje pet liječnika, ali ako se pojavi situacija odlaska u mirovinu liječnika iz privatne prakse, kao što su već imali slučaj, pa treba osigurati prihvat pacijenata, broj potrebnih liječnika koji nedostaju je i veći– poručuje.

Vrlo je ironično što se na službenim stranicama HZZO-a ispod pitanja “Tko su osigurane osobe HZZO-a?” nalazi obrazloženje kada se osoba kao osiguranik zdravstvenog osiguranja smatra nesposobnom za rad i samostalan život. Kao prvi razlog navodi se da je to osoba koja je navršila 65 godina života. Pa ipak, s obzirom na to da ih nema tko “mlađi” mijenjati, liječnici su izgleda itekako sposobni za rad i nakon navedene godine.

– Nakon navršenih 65 godina imamo na poslu sedam doktora – otkriva Rajković.

Što poduzeti kako bi se mlade liječnike privuklo na rad u Dom zdravlja BBŽ? – Nastoji ih se privući nizom mjera koje se nalaze na web stranici Bjelovarsko-bilogorske županije, osiguranje službenih stanova od strane nekoliko općina, a prema našim saznanjima, županija radi na poboljšanju tih mjera – kaže.

Podsjetimo, za zadržavanje i privlačenje liječnika i medicinskog osoblja za rad u zdravstvenim ustanovama na području županije koje podrazumijevaju sufinanciranje stambenih kredita, sufinanciranje troškova podstanarstva te sufinanciranje stručnog usavršavanja i doškolovanja od strane BBŽ do sada je potpisano 156 ugovora s liječnicima i medicinskim osobljem što je županijski proračun koštalo 2,6 milijuna kuna. Mala je to cijena koja će prema najavama župana Marka Marušića i dalje rasti jer potpore idu dalje – mala cijena kojom se nastoji “održati na životu” opća medicina. Što kad tih sedam doktora jednog dana ipak ode u zasluženu mirovinu?


PODIJELI S PRIJATELJIMA!