Načelnici siromašni k’o crkveni miševi, rijetki su bogati, ali ne od politike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, svi su dužnosnici obvezni u roku od 30 dana od stupanja na dužnost, objaviti imovinske kartice. Te obveze nisu pošteđeni ni novopečeni čelnici u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, počevši od novog župana Marka Marušića. Podsjetimo, on je jedini od petero kandidata za župana koji nam je te podatke ustupio još u vrijeme predizborne kampanje. Tako smo već tada objavili kako Marušić ima kredit od 89 tisuća eura, obiteljsku kuću u Bjelovaru čija vrijednost je, prema podacima u imovinskoj kartici, procijenjena na 675 tisuća kuna. Novi župan vozi Volkswagen Passat iz 2015. godine vrijedan 97 tisuća kuna, dok supruga Maja ima Hondu Civic iz 2006., vrijednu 36 tisuća kuna. U imovinskoj kartici Marušić navodi i 16 dionica nominalne vrijednosti 119,95 kuna te ima nešto više od 3 tisuće kuna štednje za svako od dvoje djece. Za vođenje županije prima pak plaću u visini od 17.013,27 kuna neto, što je oko 1300 kuna manje od prethodnog župana. Uzgred rečeno, Damir Bajs još nije ažurirao svoju imovinsku karticu.

Imovinsko stanje predočila je i nova zamjenica župana Marija Jungić čija plaća iznosi 16.243,96 kuna neto. Jungić nema prijavljenih nekretnina, a ima tri kredita u kunama, u visini od 263 tisuće, 756 tisuća kuna te 20 tisuća kuna. Vlasnica je automobila Seat Altea vrijednog 30 tisuća kuna, dok njezin suprug vozi kamion Renault Master vrijedan 30 tisuća kuna. U dobrovoljnom mirovinskom fondu Jungić je uštedjela 7.160 kuna, dok njezin suprug ima udio u Fondu hrvatskih branitelja vrijedan 342 kune te štednju od 10.732 kune.

Novopečeni načelnik Šandrovca Dario Halauš na novoj dužnosti ‘starta’ s plaćom od 9.691,03 kuna. Kako i dolikuje pravom Bilogorcu, Halauš je rođeni vinogradar jer od nekretnina u imovinskoj kartici ima prijavljene samo vinograde, jedan vrijedan dvije, a drugi tisuću kuna. Vozi Renault Captur iz 2016. godine vrijedan 60 tisuća kuna, a čini se kako je poprilično štedljiv. U kartici navodi dvije štednje, u iznosu od 45 tisuća te 32 tisuće kuna.

Novi sirački načelnik Igor Supan ovih je dana ažurirao imovinsku karticu koju je bio dužan podnijeti i kao zamjenik načelnika u prijašnjem mandatu. Značajnih promjena nema, jedino ona vezana uz plaću koja sada, umjesto 8.640,77 kuna iznosi 10.158,34 kune. K tome, skromni sirački načelnik ima jedino još automobil, i to VW Passat vrijedan 22 tisuće kuna.

Za razliku od Supana, imovinska kartica novog načelnika Štefanja Silvestra Štefovića još nije objavljena, i to, kako nam je sam objasnio, zbog slučajne greške prilikom popunjavanja.

-Karticu sam dostavio na vrijeme, no kod popunjavanja, u rubrici ‘dužnost’ slučajno je ostalo navedeno ‘zamjenik načelnika’, umjesto ‘načelnik’ pa sam morao sve podnositi iz početka – pojasnio nam je Štefović, dodajući kako je ispravljena i uredno popunjena kartica već poslana Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. Kako ne bismo ostali zakinuti za informaciju, Štefović nam je karticu poslao mailom. U njoj tako navodi kako dužnost načelnik obavlja voloterski, za što mu je određena naknada od 4.201 kunu, dok si plaću isplaćuje na vlastitom OPG-u, i to u iznosu od 6.806 kuna. Od ostalih primitaka, Štefović navodi nešto više od 313 tisuća kuna godišnje od samostalne djelatnosti, a tu je i gotovo 880 tisuća kuna poljoprivrednih poticaja. S obzirom da se ozbiljno bavi poljoprivredom, u Štefovićevoj kartici ne čude brojne njive i oranice, kao i poljoprivredni strojevi i druga mehanizacija. Štednje Štefović nema, no zato je vrlo aktivan u više općinskih udruga i društava.

Je li administrativne pogreške došlo kod popunjavanja kartice novog načelnika Velikog Trojstva Marka Kutanjca i njegovog đulovačkog kolege Anđelka Kolića, koje još nisu objavljene, nismo uspjeli doznati jer nisu odgovarali na naše telefonske pozive.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!