Put lokalnog političara: Mehaničar, limar pa načelnik općine…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ponekad zaboravimo da su političari obični smrtnici koji su nekada također išli u školu i završili za, primjerice, zanimanje automehaničara. Iako na svom popisu zanimanja nema ono automehaničara, bivši američki predsjednik Donald Trump je, osim političara, i glumac, pisac, ulagač, voditelj televizijske emisije, televizijski producent, developer nekretnina, poduzetnik nekretninama i TV osoba. No, da se vratimo mi našim lokalnim automehaničarima, elektrotehničarima, vodoinstalaterima…

Za točnu provjeru zvanja koja su završili načelnici i gradonačelnici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije pomogle su nam njihove objavljene imovinske kartice. Moguće je da neke kartice nisu ažurirane pa da je došlo do promjene, ali navest ćemo ono što na njima stoji.

Mato Tonković (Berek) – trgovac, Josip Stjepanović (Dežanovac) – vodoinstalater, Boro Bašljan (Hercegovac) i Dario Halauš (Šandrovac)  – Stručni specijalisti inženjeri, Željko Mavrin (Ivanska) i Tomislav Pavlečić (Veliki Grđevac) – automehaničari, Marko Kutanjac (Veliko Trojstvo) građevinski tehničar.

Mlad, lud i bez politike

– Završio sam srednju školu u Grubišnom Polju za automehaničara, a iza toga sam išao na prekvalifikaciju tehničara cestovnog prometa, što je četverogodišnja srednja škola. Nisam radio kao automehaničar, ali jesam kao autolimar i to sve nakon završetka srednje škole pa još nekih 13 godina. Bio sam mlad i lud i nisam se bavio politikom. Iza toga, počeo sam raditi u jednoj trgovini auto dijelova. Nakon toga, došla je politika – priča nam načelnik Velikog Grđevca Tomislav Pavlečić.

Politika u puno slučajeva vuče za sobom ljude pa je tako i pokojni, bivši načelnik Marijan Dautanac, Pavlečića uvukao u političke vode. Kako je Pavlečić bio dosta aktivan u vatrogasnom društvu, lovu, ribolovu gdje je organizirao razna događanja, Dautanac je vidio potencijal – Nagovorio me rekavši “Hajde, idemo probati nešto zajedno”. Negdje 2005. godine aktivnije sam se počeo baviti politikom. Prvo sam postao vijećnik, zatim potpredsjednik općinskog vijeća, kasnije zamjenik načelnika koji je, evo, na kraju postao i načelnik. Redoslijed je bio dobar, a imao sam puno sreće što sam imao tako dobrog mentora. Marijan je bio čovjek iz naroda i znao je surađivati s ljudima, a svoja znanja itekako je dobro znao i prenijeti – kaže Pavlečić.

Sadašnji načelnik Velikog Grđevca ne skriva činjenicu da mu je automehanika i dalje čuči u srcu te da se tu i tamo zna zaprljati radeći automehaničarske poslove. – U ono vrijeme, ali i danas, veseli me kada neki auto mogu vratiti u prvobitnu funkciju. Znam ja i danas nešto prišarafiti, zamazati se i biti prašnjav, mastan, svakakav. Nije mi to bed jer to volim. Ako se danas, sutra ne budem bavio politikom, sigurno ću se baviti tim poslom – zaključuje Pavlečić.

Sutra: Ima nas i profesora


PODIJELI S PRIJATELJIMA!