Netko u načelničku fotelju s katedre, a netko s njive

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučer smo objavili prvi dio istraživanja o stvarnim zanimanjima lokalnih političara. Ponovimo, Mato Tonković (Berek) je trgovac, Josip Stjepanović (Dežanovac) – vodoinstalater, Boro Bašljan (Hercegovac) i Dario Halauš (Šandrovac)  – Stručni specijalisti inženjeri, Željko Mavrin (Ivanska) i Tomislav Pavlečić (Veliki Grđevac) – automehaničari, Marko Kutanjac (Veliko Trojstvo) građevinski tehničar.

Gradonačelnik u profesorskoj školskoj klupi

Iz radione selimo se u školske klupe odnosno klupu i to ono profesorsku. Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak desetak godina radio je kao profesor glazbene kulture u osnovnoj i srednjoj školi. – Glazba je pomalo specifična. Znamo i po djeci da zapravo idu u dvije škole, jedna je osnovna pa osnovna glazbena pa srednja pa srednja glazbena. Cjelokupni je to angažman nakon kojeg je logičan slijed da se ta djeca bave glazbom. To sam kao mladić na koncu i ja htio. Nakon akademije radio sam preko deset godina u školama, osnovnoj i glazbenoj. Sve dok nije došla politika, a angažirajući se u politici, više nije bilo mjesta i vremena za sve – govori Pirak.

Ipak, glazba je ostala gradonačelnikova ljubav. – Žao mi je što nisam u tom svijetu. Otišao sam u neki drugi, ali opet radim ono što volim. Drago mi je što mogu raditi za opće dobro. I to je na neki način stvaranje, baš poput glazbe – poručuje čazmanski gradonačelnik dodajući da nakon politike planira odmah u mirovinu, no i da glazba uvijek bude u njegovoj blizini.

Politika na 16-godišnjakinju ostavila dubok dojam

Jedina načelnica u BBŽ, načelnica Zrinskog Topolovca Jasna Mikles Horvat završila je za suradnika u nastavi te višu poljoprivrednu školi, ratarski smjer. – Dok još nisam ni završila u školu, bila sam zaposlena u poljoapoteci. Nakon toga sam bila neko vrijeme kod kuće jer sam postala majka, a imamo i obiteljski posao. Od kuda ja u politici? Uključivala sam se u razne društvene događaje, rad udruga i nekako je vodilo jedno drugom. Nekada davno, kada sam imala 16 godina, slučajno sam se zatekla na jednom predizbornom skupu koji je na mene ostavio dublji dojam. Priključila sam se stranci čiji sam bila aktivni član. Kada je došlo vrijeme da se odabere kandidat za vodstvo općine Zrinski Topolovac, bilo je i muških kvalitetnih kandidata, no svi su bili svjesni da sve ostalo moraju staviti postrance ako se žele pravovaljano baviti općinom. Tako je pala odluka da to budem ja – navodi Mikles Horvat. Nakon politike, načelnica se ne misli vratiti svome zvanju već doma pomagati oko obiteljskog posla. Ipak, kaže da joj poljoprivreda nikada nije bila strana, a može se pohvaliti i da je vozila brojne strojeve.

Ne smijemo zaboraviti na ostale gradonačelnike i načelnike. Damir Lneniček (Daruvar) – sveučilišni specijalist marketing menadžmenta, Zlatko Mađeruh (Grubišno Polje) – strojarski tehničar, Josip Bilandžija (Garešnica) – diplomirani inženjer šumarstva, Zlatko Bakunić (Končanica) i Slavko Prišćan (Rovišće)  – elektrotehničari, Darko Knežić (Nova Rača) – ratar, Igor Supan (Sirač) – magistar ekonomije, Silvestar Štefović (magistar teologije), Fredi Pali (Velika Pisanica) – tokar, Ivan Marković (Velika Trnovitica) – KV vozač.

Šareno je ovo društvo koje je u školskim danima razmišljalo o šarafanju automobila, glazbenoj kulturi, vodovodu, svećenstvu i ostalom, a sada razmišljaju kako svoju općinu ili grad razviti i pokazati u što boljem svjetlu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!