Procijepljenost obveznim cjepivima u BBŽ visoka, ali od novog – zaziremo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Premda s cijepljenjem protiv koronavirusa Bjelovarsko-bilogorska županija ne stoji najbolje, s obveznim cjepivima situacija je značajno bolja. Naime, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nina Renić rekla nam je kako BBŽ u procijepljenosti obveznim cjepivima po kalendaru spada među dobro procijepljene županije. Na nacionalnoj razini u prosjeku smo procijepljenosti ili iznad prosjeka, kako koje godine.

– BCG nam je procijepljenost u rodilištu 100 posto, a većina ostalih cjepiva u dječjoj i školskoj dobi između 92 i 96 posto, dok je nešto niža procijepljenost protiv tetanusa osoba starijih od 60 godina, pa je cijepljeno njih 60 posto – navela je ravnateljica Renić. Dakle, procijepljenost populacije obveznim cjepivima svih dobi je visoka. Također, BBŽ je među vodećima u procijepljenosti protiv gripe. Što se tiče procijepljenosti protiv covida-19, nalazimo se na dnu ljestvice, pa je odaziv na cijepljenje manji samo u Šibensko-kninskoj županiji. Podsjetimo, u BBŽ barem jednom dozom cijepljeno je otprilike 40 posto građana. Budući da nemaju podatke o procijepljenosti u bjelovarskim tvrtkama, Renić za pozitivan primjer može navesti samo Zavod za javno zdravstvo.

– Što se tiče procijepljenosti djelatnika Zavoda za javno zdravstvo protiv covida-19, od 55 zaposlenih cijepljeno je njih 53 – otkrila je. Vjeruje da će brojke u županiji biti bolje sada kad je u ispostavama Zavoda omogućeno cijepljenje bez najave i naručivanja, kao i cijepljenje u covid-autobusu “Cjepku” koji svakim danom obilazi općine. Te su opcije cijepljenja naišle na vrlo dobar odaziv. Za kraj, podsjetimo još jednom da se sutra u bjelovarskom Zavodu građani bez najave mogu cijepiti AstraZenecinim cjepivom od 9 do 12 sati te u općinama Zrinski Topolovac, Veliko Trojstvo i Šandrovac koje će posjetiti covid-autobus.

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!