Bajsa i Beljana za isti stol, Marušića pozvati na red

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predstavnike manjih stranaka okupljenih oko bivšeg župana Damira Bajsa u prošlom mandatu u Županijskoj skupštini slušali smo uglavnom kada bi za govornicom postavljali naručena pitanja koja su bila izvrstan temelj da se tadašnje županijsko vodstvo pohvali određenim rezultatima. Stranačka vojska posebno je aktivna bila pak u predizbornoj kampanji, kada su iz njihovih tabora, dok je sam Bajs uglavnom šutio, stizala priopćenja u kojima se bombardirala protivnička strana predvođena Markom Marušićem. O stvarnoj snazi Bajsovih partnera, među ostalim, govori i činjenica kako je, usprkos moru priopćenja, Bajs izgubio pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se male stranke, čija podrška se mjeri u promilima, pozicionirati u oporbi.

Da sloga koju je u prošlom mandatu raznim povlasticama ‘hranio’ vladajući Bajs kopni kao snijeg u proljeće, vidjelo se već na prvoj radnoj sjednici Županijske skupštine na kojoj se Bajsu i partnerima otvoreno usprotivila Ines Šarić, predstavnica GLAS-a, jedne od stranaka unutar ‘vlakić-koalicije’. Žena se izborila za mjesto u jednom od odbora koje joj je Bajs htio oteti.

-Trebao bi razumjeti da više nije župan i da ne više može tako razgovarati s ljudima – poručila je Šarić tom prilikom Bajsu, dajući do znanja da i ubuduće u Skupštini planira odlučivati u svoje ime, a ne prema tuđim napucima.

Isto tvrdi i većina ostalih partnera iz velike koalicije s kojima smo razgovarali ovih dana.

-Ja sam se u toj politici našla slučajno, no bez obzira na to od koga dolaze, u Skupštini planiram podržati sve dobre ideje i prijedloge – kazala nam je Zdenka Iharoš iz Stranke umirovljenika.

Gotovo identičnu rečenicu čuli smo i od Stranka Grčića, predstavnika HSS-a Braće Radić, stranke koja u županiji broji 149 članova i jedna je od čak četiri ‘seljačke’ opcije u Skupštini, od kojih su tri u Bajsovoj koaliciji. Prilikom nastupa u Skupštini, Grčić će se, kaže, prvenstveno voditi time da ne iznevjeri svoje biračko tijelo čija uvjerenja, smatra, počivaju na nauku braće Radić. Baš kao i uvjerenja birača drugih seljačkih stranaka pa Grčić za njih ima plan.

Stanko Grčić

-Na nacionalnoj razini već se počelo raditi na suradnji stranaka koje se vode upravo naukom braće Radić. Što je bilo, bilo je, treba zaboraviti razmirice i raditi na zajedništvu jer svi mi imamo isti cilj. U konačnici, predstavnici stranaka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koje se nazivaju seljačkima nisu posvađani – kaže Grčić, dodajući kako je o mogućnosti suradnje s dijelom ‘seljaka’ razgovarao uoči lokalnih izbora. Na pitanje zbog čega dogovor o eventualnoj suradnji, po svemu sudeći, nije uspio, Grčić iskreno odgovara kako je zapelo oko toga tko bi se na takvoj listi našao na kojem mjestu. No, on još uvijek vjeruje kako je suradnja moguća.

-Kažem, svi mi imamo iste ciljeve. Na kraju krajeva, i Damir Bajs, koji je okupio nekoliko ‘seljačkih’ stranaka je potekao iz HSS-a – kaže Grčić, dodajući kako je bivšem županu već mu je predložio takav angažman, na što je Bajs kazao da će još razmisliti. A s obzirom da je u ‘seljačkom društvu, ako ni po čemu drugome, onda barem po imenu, i novoosnovani Demokratski HSS koji se, za razliku od ostalih županijskih seljaka, našao na pobjedničkoj strani nakon izbora, nismo mogli ne upitati Grčića vidi li u budućnosti za istim stolom ljute protivnike Damira Bajsa i Ivana Beljana.

-Zašto ne? Obojica su pametni, sjajni dečki. Vidim ih za istim stolom, ali njihova neslaganja moraju rezultirati kvalitetnom raspravom i dobrim zaključkom u zajedničkom, interesu HSS-a – kaže Grčić.

O ponovnom ujedinjenju za sada pak ne razmišljaju raštrkani umirovljenici. Uz već spomenutu Stranku umirovljenika, u Županijskoj skupštini još su dvije umirovljeničke stranke – HSU i BUZ. Nisu beznačajni, kaže vijećnik BUZ-a, jer samo u Bjelovaru, ponosno ističe, njegova stranka broji 156 članova.

-BUZ je na lokalnim izborima 2017. godine, kada sam ja bio kandidat za gradonačelnika, u Bjelovaru imao više članova nego HSLS. Da smo tada imali novca za promidžbu koliko su imale druge stranke, vjerujte, osvojili bismo zavidan broj mandata u Gradskom vijeću – uvjeren je Žiher.

Kad je riječ o Županijskoj skupštini, Žiher će se, kaže, najviše zalagati za umirovljenike, među kojima ima najveću podršku. Iskreno kaže kako mu kao članu oporbe neće mu biti lako.

Marijan Žiher

-Bilo bi bolje da smo pobijedili na izborima, ali što je tu je. Bez obzira što sam u Klubu vijećnika s bivšim županom, podržat sve što bude dobro, pa makar to dolazilo od vladajuće većine. Ja sam takav. Eto, novi župan je obećao da će umirovljenicima isplatiti božićnice i uskrsnice. Pa kakav bi ja bio čovjek da mu ne čestitam ako to stvarno učini! No, ako ne bude tako, a imam snimku gdje je to obećao, naravno da ću ga kritizirati – poručuje Žiher.

Sudeći prema idejama i porukama koje stižu od ‘malih’ županijskih vijećnika koji su se, u odnosu na prethodni mandat, poprilično ohrabrili u nastupima, novi saziv Skupštine i sjednice koje su pred nama bit će sve, samo ne dosadan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!