Raspisan natječaj za sanaciju prometnice zbog koje su građani prosvjedovali

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Mukama stanovnika bjelovarske Trojstvene ulice uskoro bi trebao doći kraj. Hrvatske ceste ovih su dana raspisale natječaj za izvanredno održavanje prometnice u dužini od oko 900 metara koja prolazi tom ulicom, vrijedan 3 milijuna kuna. Građani koji stanuju u toj ulici nezadovoljni su jer im je cesta u sve gorem stanju, a do oštećenja, ne samo na kolniku već i kućama, dolazi uglavnom zbog prolaska kamiona koji u njihovu ulicu silaze s nedovršene istočne obilaznice te tom trasom nastavljaju put prema Podravini. Na taj su problem upozoravali više puta, organizirali su čak i prosvjed, a sada je konačno na pomolu konkretno rješenje i naznaka da bi cesta u Trojstvenoj, koja je nedavno prekategorizirana iz gradske u državnu, mogla biti dovedena u red. Točnije, obnovljena i proširena. Javno nadmetanje Hrvatskih cesta otvoreno je do 9. kolovoza što znači da bi čitav postupak trebao biti okončan do jeseni, kada bi mogli započeti i konkretni radovi.

Riječ je o, doduše, o potezu koji će samo djelomično riješiti problem stanara Trojstvene i koje neće zaustaviti kamionski promet u tom dijelu grada. Konačno rješenje još je daleko, a ono podrazumijeva završetak izgradnje istočne obilaznice. Njezin posljednji krak, prema planu Hrvatskih cesta, koji bi trebao izaći na čvor kod sjeverne obilaznice, poprilično je skupa investicija, vrijednost izgradnje procijenjena je na oko 130 milijuna kuna. Stoga je Grad, u suradnji s Hrvatskim cestama, krenuo raditi na alternativnom rješenju.

Dario Hrebak

-Riječ je o izgradnji prometnice koja je i ranije planirana, a koja bi se protezala od mjesta gdje sad završava obilaznica do Ulice Vijenac. Dakle, izlazila bi na državnu cestu u Letičanima. Cesta se trenutno projektira i taj bi posao trebao biti završen do kraja godine, a već smo razgovarali s predstavnicima Hrvatskih cesta o mogućnosti da nam pomognu financirati izgradnju – pojašnjava bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Dodaje kako je riječ o investiciji ‘teškoj’ između 13 i 15 milijuna kuna, a spomenuta prometnica poslužila bi kao privremeno rješenje za micanje kamionskog prometa iz središta grada. Ali, i iz Trojstvene ulice.

-Naravno, izgradnja te gradske prometnice ne isključuje nastavak izgradnje istočne obilaznice prema postojećem planu. No, pitanje je kada će posljednji dio u realizaciju pa bi naš prijedlog privremeno riješio velik problem – kaže Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!