Grad Bjelovar ima novi plan za nekadašnju tamnicu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Među građevinama u strogom središtu Bjelovara čija oronulost ‘bode’ u oči ističe se vremešna zgrada na uglu Trumbićeve i Matice hrvatske koja je nastala gotovo kad i sam grad. Preciznije 15-ak godina kasnije, s obzirom da je dio zgrade izgrađen 1772. i služio je kao pukovnijska tamnica. Zbog toga Bjelovarčani spomenuti objekt, koji je kasnije proširen, i danas znaju pod imenom – stari zatvor.

S obzirom na to koliko već odolijeva vremena, ne čudi da je zgrada u iznimno lošem stanju te da vapi za obnovom. A pitanje je kada bi do nje moglo doći. S obzirom da je riječ o kulturnom dobru, riječ je o vrlo skupoj investiciji koja je procijenjena na iznos između 20 i 25 milijuna kuna. Ipak, u Gradu, koji je vlasnik zgrade, kažu kako, unatoč tomu, od starog zatvora nisu digli ruke.

-Grad Bjelovar ne može obnovu sam financirati i zbog toga čekamo odgovarajući natječaj kako bismo na taj način osigurali barem dio sredstava za obnovu. Kad je riječ o namjeni tog prostora, postoje dvije mogućnosti. Jedna je da se preuredi u hostel odnosno studentski dom jer je evidentno da nam postojeći dom u Nazorovoj ulici neće biti dovoljan u budućnosti – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, dodajući kako je druga opcija da se u starom zatvoru otvori Tehnološki park.

Ovo nije prvi put da Grad kuje planove vezane uz spomenutu zgradu. Jedna od ideja koja je živjela nekoliko godina bila je da se zgrada preuredi uz pomoć Ministarstva kulture, kako bi se u nju smjestio Državni arhiv u Bjelovaru koji godinama muku muči s prostorom, radi na nekoliko lokacija te plaća najam Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji. U međuvremenu je odlučeno da će se za Arhiv graditi nova zgrada pa se od preseljenja u pukovniju tamnicu odustalo. Jedno vrijeme spominjala se i mogućnost dovođenja privatnog investitora koji je navodno bio zainteresiran za otvaranje hotela na tom mjestu, no ni od toga na koncu nije bilo ništa. Hoće li konačno zaživjeti jedna od dvije nove inicijative te se zgrada u strogom centru grada iz rugla pretvoriti u ljepoticu, pokazat će vrijeme.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!