Načelnici ostali bez najbližih suradnika, otkrili kako je samostalno voditi općine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi ukinut je velik broj zamjenika gradonačelnika, načelnika te župana. Konkretno, na području cijele Hrvatske na prošlim izborima biralo se 568 zamjenika manje nego do prije četiri godine, a sve u cilju smanjenja troškova. O broju zamjenika odlučuje se po broju stanovnika te udjelu nacionalnih manjina. Provjerili smo zato koliko je teže načelnicima koji više nemaju svog zamjenika, kao i onima koji su se morali oprostiti s tom dužnošću. Načelnik Velike Pisanice Fredi Pali priznaje – nije lako.

-Malo smo više zasukali rukave i sve što je moj zamjenik dosad radio umjesto mene, sada moram sam. Jednostavan odgovor da ne može biti jednostavniji. Puno više obveza i više vremena, no nema druge. Tako to sad mora biti – ističe te dodaje da je zamjenik bio vrlo koristan, osobito ako su u isto vrijeme morali biti na dva različita mjesta. Ipak, kaže da se sad treba prilagoditi novim uvjetima. Bivši zamjenik načelnika Kapele Željko Krvar nam je otkrio da mu ta dužnost ne nedostaje.

-Ja sam bio volonter, najviše mi je vremena oduzimao Stožer civilne zaštite, on je bio najaktivniji u cijelom prošlom mandatu. Kako sam posao odrađivao volonterski, nisam stalno bio u Općini, ali sam surađivao s načelnikom i odrađivao sve zadatke koje sam imao, dogovorene sjednice i slično. I dalje sam u Hrvatskim vodama, a privatno svoje radim popodne, voćnjak – navodi.

Načelnik općine Končanica, Zlatko Bakunić imao je čak dvojicu zamjenika volontera, a sada ima samo jednog.

-Sad imam jednog zamjenika jer se u općini Končanica na Hrvate primjenjuje Zakon o nacionalnim manjinama, pa tako iz redova Hrvata imam jednog zamjenika. Zamjenika zovem po potrebi da me negdje zamijeni kad ja ne mogu stići. Naime, često puta imamo događaje na dva ili tri mjesta u isto vrijeme pa onda sa zamjenikom ili pročelnikom to popunjavam ako ja imam drugih obaveza. Neki veliki nedostatak se ne osjeća, ali nema ni velikog financijskog efekta – kaže Bakunić.

U prošlom mandatu zamjenik, a u ovom načelnik bez zamjenika. Silvestar Štefović iz Štefanja kaže, zamjenik bi mi dobro došao.

-Naravno da mi nedostaje osoba koja bi uskočila tamo gdje nekad sam ne mogu biti. Meni posebno nedostaje jedna osoba koja bi me zamjenjivala s obzirom da sam odnedavno i predsjednik Vatrogasne zajednice županije i tajnik županijskog HDZ-a, tako da imam još nekih obaveza uz to što sam načelnik. Naravno, i bez te osobe ćemo se snaći, tu su osobe koje su u upravnom odjelu, prije svega pročelnica i cijeli tim koji predano radi, i više nego što im je plaća u javnim službama. Tako nadoknađujemo nedostatak zamjenika koji bi nam puno značio, ali sada je takva situacija i ne možemo to promijeniti – naglašava. Napominje da, premda je glavni cilj smanjenja broja zamjenika ušteda, oni uglavnom nisu imali plaću nego su posao obavljali volonterski. Tako je bilo i u njegovom slučaju, naglašava Štefović. Ipak, i za taj ‘volonterski’ rad pojedinci su primali naknadu, neki i do četiri tisuće kuna mjesečno.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!