Procjena trenutnog broja stanovnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je šokantna!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Iz Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje više ljudi iseljava, no što ih doseljava. Potvrđuju to i najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju stanovništva, prema kojima je prošle godine iz BBŽ iselilo 1.498 građana, a doselilo se 933. Većina iseljenih, njih 864, ipak je ostala u domovini te su novi dom pronašli u nekoj drugoj hrvatskoj županiji. U inozemstvo je otišlo 634 građana. Kad je riječ o doseljenima, 658 ovamo je stiglo iz drugih županija, a ostatak, 335 osoba, iz inozemstva.

Iako je broj iseljenih još uvijek poprilično visok, ohrabruje činjenica da je manji nego prethodnih godina. Tako je 2019. BBŽ napustilo 2.010 građana, godinu prije toga 1.961. U posljednjem desetljeću najgora je bila 2016. godina, kada smo ostali bez 2.119 sugrađana.

Nadu budi i činjenica da polako, ali sigurno raste i broj onih koji doseljavaju. U odnosu na 2019. godinu, u prošloj je takvih bilo samo devet više, no primjerice prije jedanaest godina, 2010., u BBŽ je doselila samo 591 osoba.

Državni statističari objavili su i procjenu ukupnog broja stanovnika u BBŽ u 2019. godini. Izračunali su kako nas je otprilike 106 tisuća, što je za oko 13 i pol tisuća manje nego na posljednjem popisu stanovništva prije točno deset godina. Slikovito rečeno, u deset godina u BBŽ su nestala dva grada veličine Grubišnog Polja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!