Garešnica osigurala liječnicu na šest godina, mlada Barbara veseli se skorom povratku u rodni grad

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Nedostatak liječnika opće medicine neizbježna je tema posljednjih godina. Kao i u svemu, naspram negativne statistike i činjenice da se zdravstvo kod nas zna klimati kao babin zub, postoje i pozitivni primjeri. Jedan takav stiže nam iz Garešnice, grada koji je još 2018. godine sklopio ugovor o stipendiranju sa studenticom medicine. Prema dogovoru, Grad će tijekom deset mjeseci godišnje studenticu stipendirati s 1500 kuna mjesečno cijelo njezino školovanje, odnosno šest godina koliko traje studij. Jedina ‘caka’ je ta što se studentica ugovorom obvezala vratiti u Garešnicu gdje mora raditi najmanje šest godina – koliko je i studirala te primala stipendiju.
Buduća liječnica opće prakse koja već sada ima zagarantiran posao je Barbara Havliček iz Zdenčaca, polaznica Medicinskog fakulteta u Osijeku. Barbara je završila treću godinu studija, što znači da se nalazi na pola puta, no, već sada razmišlja o specijalizaciji.

-Za početak ću raditi šest godina u općoj praksi u Grešnici jer sam se tako obvezala stipendijom, ali razmišljala sam o specijalizaciji. Zanimaju me patologija i ginekologija, no vrijeme će pokazati što će prevagnuti – rekla je Barbara.
Upitali smo Barbaru koji su po njezinu mišljenju glavni razlozi zašto mladih liječnika opće prakse ima sve manje. Između ostalih, upravo je jedan od razloga specijalizacija to jest želja svakog mladog liječnika da gradi karijeru.

-Prvenstveno svi žele raditi na svojoj karijeri jer možda razmišljaju da neće puno uspjeti ako ostanu raditi u malom mjestu kao doktori opće prakse. Male su i plaće u odnosu na druge države i s obzirom na to koliko se uči i koliko studij traje, a razlog je i nedostatak fakulteta i upisnih mjesta za liječnike. Zato to ispada na kraju deficitarno zanimanje – navodi Barbara.
Ipak, potpore poput one koju Barbara ima od Grada Garešnice daju vjetar u leđa.

– Stipendija mi puno znači, s njom plaćam smještaj u studentskom domu, literaturu, hranim se, a ostane mi još i za zabavu. Uglavnom mi pokrije studentske troškove – kaže.

Osim njoj, dodaje, sklopljeni ugovor puno znači i građanima Garešnice koji u ordinacijama već dugo nisu vidjeli novo, mlado lice.

– Već su svi liječnici pred mirovinom, tako da bih i njima na neki način trebala olakšati zasluženi odlazak u mirovinu. S druge strane, prvih šest godina rada u općoj praksi i meni će dobro doći da se malo odmorim, a ne da odmah učim za specijalizaciju – kaže Barbara.
Iako sada ima razrađeni plan, priznaje da je prvi put odbila prijedlog gradonačelnika Josipa Bilandžije, no nakon dobrog promišljanja, shvatila je da takvu priliku ne smije ispustiti iz ruku.

– Prvo sam odbila pa sam iz druge prihvatila ponudu. Razmislila sam da to nije ipak tako loše – kazala je.
Da to doista nije loša ideja, svjestan je i sam gradonačelnik.

– Cilj nam je bio da budemo potpora Barbari i njezinoj obitelji. Svjesni smo činjenice da nedostaje liječnika, i to ne samo u Garešnici već i u ostalim gradovima BBŽ. Imali smo veliku želju stipendirati liječnika/cu obiteljske medicine, drago mi je da smo u tome uspjeli. Moramo pronalaziti načine kako vratiti mlade ljude – rekao je Bilandžija.
Što god Barbara odlučila nakon što ispuni dogovor s Gradom, Garešnica će barem šest godina biti mirna i u rukama mlade liječnice.

Gradonačelnik Josip Bilandžija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!