Vijećnici iz Velikog Trojstva optuženi da su si povisili naknade. Što su zapravo učinili

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Nakon prve sjednice Općinskog vijeća u Velikom Trojstvu proširila se glasina da su si vijećnici povisili naknade za rad. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Dražen Juranić otkrio nam je da takva nagađanja nisu točna te da su samo korigirali bruto u neto iznos.

– Nisam uspoređivao iznose, razlika je možda u nekoliko kuna zbog zaokruživanja, ništa drastično. Činjenica je da se razgovaralo o tome bi li bila riječ o mjesečnom iznosu ili po sjednici, no odlučili smo se na dosadašnju praksu gdje vijećnici dobivaju naknade samo ako su bili prisutni na sjednici – pojašnjava. U taj iznos ulaze troškovi rada, vremena i goriva, no vijećnici osim toga nemaju nikakva druga prava.

– Posljednje izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi su u članku 31. propisale da se naknada za rad u predstavničkom tijelu i radnim tijelima predstavničkog tijela određuje u neto iznosu po članu predstavničkog tijela tako da ukupna godišnja neto naknada po članu predstavničkog tijela ne smije iznositi više od šest tisuća kuna za jedinice koje imaju od tisuću do pet tisuća stanovnika. Konkretno, za jednu sjednicu vijećnik dobije 250 kuna. U prošlom sazivu Vijeća definiran je bruto iznos od 365,50 kuna što je otprilike 250 kuna neto – ističe Juranić. Izračunom smo doznali da si vijećnici zaista nisu povisili naknade, već su ih – snizili! Naime, prema bruto iznosu od 365,50 kuna na račun vijećnicima u prošlom je sazivu stizala naknada od 292,40 kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!