Hajdinjak Prihić: Grad Bjelovar nije spreman za moje dobrotvorne inicijative

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prije otprilike mjesec dana bjelovarska gradska vijećnica stranke Centar Danijela Hajdinjak Prihić pozvala je Grad Bjelovar i svoje kolege vijećnike da se odreknu svojih naknada u korist udruge OSIT, koja je dobila dvije tisuće kuna manje nego prethodnih godina. Tajnik OSIT-a, Mario Blaha, tada je izjavio da će pozdraviti svaku inicijativu koja je dobra za udrugu, bez obzira od koga ona dolazi, no ne žele da ih se povezuje s politikom naprosto iz razloga što se oni time na bave. Nakon što su se dojmovi slegli, odlučili smo provjeriti bi li gradski vijećnici bili spremni odreći se svojih naknada.

Predsjednik Gradskog vijeća, HDZ-ov Nenad Martinovski smatra kako taj prijedlog nije korektan prema drugim članovima vijeća jer svatko za sebe treba odlučiti što će učiniti s tom naknadom.

-Hoće li tko dati udruzi OSIT ili nekoj drugoj udruzi ili sportskom klubu, to je stvar svakog vijećnika pojedinačno. Na taj način kao da se obezvrjeđuje rad vijećnika. Ja nisam za takve akcije gdje se javno govori kome se daju novci, smatram da bi to svatko trebao sam odrediti. Mislim da ovo gubi smisao kad netko tako ide javno, to nije u redu. Nitko od nas ne zna privatni život svakog od 21 vijećnika i što njemu znači taj novac – naglasio je Martinovski te dodao kako je zbog impulsne reakcije Hajdinjak Prihić došlo do kontraefekta.

-Nije problem odreći se naknade za nekoga, ali što ćemo onda s Udrugom invalida ili s Udrugom slijepih i slabovidnih? – retorički se zapitao.

SDP-ova Antoneta Đokić sličnog je mišljenja: -S inicijativom se ne slažem jer držim da svaki vijećnik treba sam odlučiti kako će taj novac uložiti.  Zašto stavljamo u neugodnu poziciju udrugu OSIT koja pohvalno djeluje u našem gradu? – pita se. Dodaje kako se svojim radom vijećnici trebaju zauzeti za sve one koji djeluju za dobrobit svojih sugrađana.

-Svatko tko hoće, može dati svoju naknadu kome hoće bez da svi znaju. Nisam za to da se javno iznosi kome će se pomoći, ja ne želim biti dio toga. Neka svatko utroši taj novac kako želi – zaključuje.

HSLS-ov Holiček navodi kako je uvijek za takve inicijative, no u svom je odgovoru oprezan.

-Ako ta inicijativa dođe na Gradsko vijeće onda ću vidjeti što će biti, hoće li se tko odreći svoje naknade ili neće. Ja sam uvijek za takve inicijative, nije to uopće sporno. Treba pomoći ljudima – ističe.

Danijela Hajdinjak Prihić kaže kako je samo htjela dati do znanja da treba stvoriti kriterije za financiranje važnih udruga.

-Nije OSIT jedina udruga, Hrvatski pedagoško-književni zbor također ima važan kulturan i povijesni značaj. Naravno, novac je potreban svima, ali kako bismo bili pravedni, smatram da je potrebno donijeti određene kriterije. U svom priopćenju pozvala sam na zajedništvo. Željela sam komunicirati asertivno i to je završilo napadom na mene. Mislim da Grad Bjelovar još nije spreman za bilo kakve promjene jer mi je ovo dokazalo da se ne prihvaćaju različita mišljenja – izjavila je. Smatra da bi vijećnici trebali biti primjer drugima te raditi za dobrobit svih.

-Trebamo raditi na jednakosti – poručila je te dodala kako Blahu nije htjela dovesti u neugodan položaj. Nitko od gradskih vijećnika dosad joj se nije javio, ističe.

-Ja i dalje mogu ponuditi svoje naknade jer to ne radim kako bih zaradila političke bodove, nego da napravim promjenu. Svi ostali neka rade kako žele, svatko prema svojoj savjesti – zaključila je Hajdinjak Prihić. S tim se u principu slažu svi vijećnici koje smo kontaktirali, no većina njih bi svoju čistoću savjesti radije zadržala za sebe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!