Šefovi vatrogasaca jedne općine u BBŽ traže novac, a ne poštuju zakon

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Općina Ivanska već otprilike osam godina nema Vatrogasnu zajednicu, već u njoj djeluju dva Dobrovoljna vatrogasna društva, DVD Ivanska te DVD Križic. Vatrogasna zajednica, rekao nam je predsjednik županijske VZ Silvestar Štefović, u općini je likvidirana zbog neriješenih odnosa s bivšim načelnikom Josipom Bartolčićem.

Do problema je došlo kad je na snagu stupio novi Zakon o vatrogastvu, prema kojem se u jedinicama lokalne samouprave u kojima djeluju dva ili više DVD-a oni moraju udružiti u VZ općine ili grada jer bez nje su im aktivnosti ograničene, pa tako ne mogu prisustvovati natjecanjima i skupštinama. Dodaje kako uskoro planira organizirati sastanak s načelnikom Željkom Mavrinom te čelnim ljudima DVD-ova.

-Moramo pokušati riješiti taj problem, odnosno pokrenuti postupak osnivanja VZ općine Ivanska kako bi oni mogli postati punopravnom članicom županijske VZ i sve one poslove koje trebaju odrađivati rade u skladu sa zakonom koji je trenutačno na snazi, govori Štefović. Ističe da je sadašnji načelnik Mavrin pokazao dobru volju u rješavanju tog problema te da je suradnja Općine s vatrogascima dobra. Ako se ne bi uspjelo dogovoriti udruživanje dvaju DVD-a, postoji još jedna opcija uključivanja u županijsku VZ, otkriva Štefović.

-U Ivanskoj ne moraju imati VZ ako se jedan od DVD-a ugasi. Ako na području općine djeluje samo jedan DVD, kao što je slučaj u Zrinskom Topolovcu, on je direktno uključen u VZ županije. Kad je samo jedno društvo, ono ima statut VZ grada, odnosno općine, napominje te kaže kako će to biti jedan od njegovih prijedloga na zajedničkom sastanku. Štefović pojašnjava i što će se biti ako odbiju ugasiti jedan od preostalih DVD-ova.

-Njihovi DVD-i bi se trebali dogovoriti da se udruže u VZ i osnovati je, izabrati predsjednika i zapovjednika, donijeti novi statut te ga uskladiti sa zakonom koji je na snazi. Načelnik općine kao odgovorna osoba sve to treba podržati i pokrenuti. Volio bih da u rujnu pokušamo riješiti taj „gordijski čvor“, naglašava. Općinama, kao jedinicama lokalne samouprave, obvezno je financirati pet posto od svojih izvornih prihoda za vatrogastvo.

-Hoće li oni to dati VZ, nekom DVD-u ili JVP-u da pokriva taj dio vatrogastva na području općine, to je sve moguće. Ali najpravilnije je, ako nemaju sklopljen ugovor s JVP-om, novac davati VZ općine kako bi ona brinula o funkcioniranju vatrozaštite, o opremanju vatrogasnih društava, o liječničkim pregledima vatrogasaca, o osposobljenosti kadra i tako dalje, nabraja.

Inače, VZ županije godišnje daje 15 tisuća kuna za nabavu različite opreme, a kad neka zajednica ili društvo nabavlja vatrogasno vozilo osigurava 20 tisuća kuna ako imaju sređene pravne odnose. Usput, hvali dobru organizaciju DVD-a Ivanska koji na području općine djeluje već 111 godina te ističe kako zasad nema govora o ugroženosti sigurnosti mještana, ali je oprezan jer bi nastavkom ove situacije moglo doći do problema s manjkom kadra.

To potvrđuje i predsjednik DVD-a Ivanska, Ivica Bok koji je otkrio zašto je došlo do gašenja VZ u općini.

-Lokalna samouprava ima obvezu sufinanciranja pet posto VZ do 31. prosinca svake godine. Općina Ivanska pet godina zaredom nije to ispoštovala, a ni županijska VZ na čelu s bivšim predsjednikom, ni inspektor zaštite od požara nije reagirao na to. Zbog toga je došlo do gašenja Zajednice, navodi. Dodaje kako su sa sadašnjim načelnikom dogovorili konstituiranje nove VZ, no taj proces mogao bi potrajati jer, smatra Bok, novi Zakon nije donio ništa dobro dobrovoljnim vatrogascima. Kaže kako bi bilo najlakše da se jedan DVD ugasi, no šteta je.

-Načelnik sve zna, on je bio zamjenik prethodnom načelniku i kad je uvidio da su pogriješili, bilo je kasno. Mi smo izgubili pet društava zbog toga i 15 vatrogasaca koji su digli ruke od toga jer su vidjeli da ovo ne funkcionira. Eto, tako vam je u Ivanskoj, zaključuje. Dodaje kako mještani ne moraju strahovati jer DVD Ivanska ima preventivu i operativu na nivou poluprofesionalne postrojbe, pa sigurnost nije ugrožena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!