Zašto su županijske ustanove davale poslove vanjskim tvrtkama umjesto da ih obave same?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Da se bivša vlast Bjelovarsko-bilogorske županije nedomaćinski ponašala s novcem iz županijskog proračuna potvrdila je još jedna informacija proslijeđena na naš portal. Naime, doznali smo da je Zavod za javno zdravstvo BBŽ plaćao vanjskoj tvrtki posao obrađivanja podataka vezanih uz koronavirus i cijepljenje. Nova vlast županije takvom je načinu rada odlučila stati na kraj pa je za isti posao angažirala informatičare iz Županije. Navedene podatke provjerili smo i s BBŽ i sa županijskim Zavodom.

– Cijepljenje protiv koronavirusa u BBŽ od prvoga dana zajednički organiziraju Zavod za javno zdravstvo BBŽ i Stožer civilne zaštite BBŽ. U skladu s tim, od samog početka, BBŽ odnosno njen Stožer, angažirali su županijske informatičare kao tehničku pomoć u organizaciji cijepljenja – kažu u Županiji.

Ipak, dodaju, bilo je iznimaka tijekom svibnja kada je za informatičke poslove Zavod angažirao vanjsku tvrtku i to temeljem narudžbenice na mjesec dana. Pretpostavlja se da informatičari za ovaj dodatan posao dobivaju i stimulaciju, no informaciju o tome kolika je ona nismo dobili. – Nakon svibnja, informatičke poslove u organizaciji cijepljenja nastavili su obavljati informatičari iz BBŽ, za što dobivaju naknadu temeljem broja odrađenih prekovremenih sati – zaključuju.

Manje rječiti bili su u Zavodu za javno zdravstvo BBŽ. Poručili su nam kako oni nažalost ne raspolažu podacima o uslugama koje plaća HZJZ, a tiču se obrađivanja podataka koronavirusa i cijepljenja. – Naš županijski Zavod je sve podatke vezane uz koronavirus i cijepljenje unosio sam u digitalnu platformu HZJZ-a i registar prijave zaraznih bolesti NIAS, kroz cijelo vrijeme Covid pandemije – kažu.

Koliko se doista plaćalo vanjskoj tvrtki koja je, očito postojala, još je jedan izbjegnut odgovor. Jesu li na svibanj i veći obujam poslova u Županiji ovisili izbori ili nešto drugo, također je nepoznanica jer se način trošenja novca, kao i obično, skriva kao što zmija skriva noge.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!