Kako to da je pobačaj u bjelovarskoj bolnici najjeftiniji u Hrvatskoj?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kada je riječ o škakljivim temama, ona o prekidu trudnoće odnosno pobačaju može se svrstati na sami vrh te liste. Platforma za reproduktivna prava prošle je godine provela istraživanje o dostupnosti pobačaja. Istraživanje je pokazalo da se u čak osam od 29 ovlaštenih zdravstvenih ustanova ne može obaviti pobačaj na zahtjev ili uopće dobiti informacija obavlja li se on uopće.

Da se u Općoj bolnici Bjelovar pobačaj itekako obavlja i to po jeftinijoj cijeni od ostalih gradova, pokazuje tablica dostupnosti pobačaja u RH. Bjelovar se tako smjestio među gradove s najnižom prosječnom cijenom od 1.875 kuna po pobačaju, a istu “jeftinu” praksu provode i KBC Osijek te OB Gospić. S druge strane, najvišu cijenu imaju OB Dubrovnik i KBC Rijeka s iznosom od 3.000 kuna te privatna specijalna bolnica Podobnik u kojoj je cijena čak 4.000 kuna.

Ravnatelj OB Bjelovar Ali Allouch potvrdio nam je da se cijena nije mijenjala, no da ona u općoj anesteziji iznosi 2.250 kuna. Na pitanje koliko liječnika obavlja postupak prekida trudnoće te ima li onih koji se pozivaju na priziv savjesti, ravnatelj kaže da jedan liječnik obavlja postupak prekida trudnoće, a da se njih šest pozvalo na pravo na priziv savjesti.

Prema riječima Alloucha, prosječno se godišnje u OB Bjelovar obavi oko 50 prekida trudnoće, no iz anonimnih izvora smo saznali da se statistika u ovom slučaju skriva iza istine. Brojke koje je iznio ravnatelj znače da se u prosjeku odradi jedan pobačaj tjedno što je malo reći sumnjivo. Pokazuju to objavljeni podaci HZJZ-a za 2019. godinu.

Na dnu tablice jasno piše da se navedeni broj odnosi na zbroj pobačaja prijavljenih putem individualne prijave pobačaja i prekida trudnoće te zapisa evidentiranih u Bazi hospitalizacija, a za koje individualne prijave unatoč zakonskoj obvezi nisu dostavljene. Stoga, broj pobačaja u Bjelovaru, ali i u svim ostalim gradovima Hrvatske, mogao bi biti puno veći zbog “pobačaja na crno”.

Veliku ulogu igra i odlazak na pobačaj u druge gradove koji su jeftiniji. Za situaciju po tom pitanju u OB Bjelovar ravnatelj nam je rekao da žene u Bjelovar iz drugih županija dolaze sporadično radi obavljanja pobačaja.

Ostaje nada da Bjelovar ne postane turistički poznat po jeftinom pobačaju dok Dubrovnik kao jedna od najpoznatijih turističkih destinacija, uz ostale ne tako niske cijene, nudi i najskuplji pobačaj.

FOTO (naslovna): ilustracija

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!