Šest bjelovarsko-bilogorskih ekipa na Maratonu lađa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas od 17 sati četiri će muške veslačke ekipe iz Bjelovarsko-bilogorske županije pokušati ostvariti što bolji rezultat na brzincima, utrci uoči Maratona lađa. Na brzincima se, ovisno o postignutom rezultatu, određuju startne pozicije za Maraton lađa. Hrvoje Zeman, glasnogovornik ekipe Šumara otkrio nam je kojem se mjestu na današnjoj utrci nadaju.

– Važno je izboriti prvih 11 mjesta da se može odabrati prvi red kretanja na Maratonu lađa u subotu. Brzinac je samo jedan korak koji može dati prednost, odnosno vjetar u leđa – navodi. Šumari su se dugo pripremali za ovogodišnje utrke.

– Još prije Uskrsa smo krenuli s vodenim treninzima. Kad je završio prošlogodišnji Maraton lađa, napravili smo sastanak i krenuli s pripremama u teretani i veslačkim treninzima još u studenom. Imamo više od 70 treninga iza sebe pa lagano dolazi do zamora i zasićenja pa jedva čekamo utrku u subotu da eksplodiramo i vidimo što možemo napraviti u najjačoj konkurenciji ikad – naglašava Zeman. Očekuju dobar plasman.

– Znamo što nas očekuje, idemo tamo već deseti put. Naša druga ekipa, Šumski, njih 90 posto ima iskustvo veslanja Maratona prijašnjih godina. Zbog svojih obaveza odrađuju manje treninga, ali su isto jako dobri i bit će konkurentni sigurno. A mi Šumari jesmo dobri i pokušat ćemo se ove godine uključiti u borbu za medalju iako smo daleko najstarija ekipa od svih koji se bore za ozbiljnija mjesta. Nama je 41 godina prosjek ekipe, dok su svi drugi puno mlađi, ali ne damo se. Nećemo razočarati sigurno – obećava.

FOTO: Grad Čazma

Dobru startnu poziciju na brzincima će tražiti i bjelovarski Argonauti te Argonauti Senatori. Očekivanja imaju, ali žele ostati realni, kaže Radoslav Rajić, predstavnik ekipe Argonauta.

– Argonauti kao i uvijek očekuju najviše, ali treba biti realan. Mi na brzincima nikad nismo imali neki vrhuhnski rezultat. Ako budemo među prvih pet, to bi nama bilo odlično. Bitno nam je samo da izborimo što bolju startnu poziciju, odnosno da budemo među prvih 11 – navodi. Zbog pandemije i epidemioloških mjera, ova godina bila im je svakako najzahtjevnija za pripreme dosad.

– Bilo je općenito teško motivirati ekipu nakon dvije godine potapanja, a imali smo i smjenu generacija, ali to smo uspjeli odraditi. Pripreme su bile teže nego što smo mislili, a pripremali smo se najviše na Šoderici i Jarunu, nešto i na ribnjaku. Nadam se da smo spremni i da ćemo opravdati status Argonauta i osvijetlati obraz Bjelovarčana – ističe. Dodaje kako se nitko ne ide natjecati za peto ili šesto mjesto te kako se idu boriti za sam vrh i medalju. Ipak, oprezni su s predviđanjima jer druge ekipe imaju bolje uvjete i duže se pripremaju. Za ženske ekipe, bjelovarske Sparte i čazmanske Amazonke, imaju samo riječi hvale.

FOTO: Facebook UL Amazonke Čazma

– U ženske ekipe ne sumnjamo, cure su stvarno super. Vrhunski su se pripremale i odlično izgledaju na vodi. Ja se za njih nadam da će biti bar jedna medalja, ali ne treba im stvarati pritisak. One što god naprave, za nas su najbolje – naglašava. Također, poziva sve da u subotu prate izravni prijenos Maratona lađa od 17 sati.

– Držite nam fige, navijajte. Mi ćemo na vas misliti, svaki zaveslaj će biti za vas. Nadam se da ćemo i ove godine pronijeti ime Bjelovara i bjelovarskog kraja što bolje možemo – zaključuje.

Ana Futać, kapetanica Sparti otkrila je da se startne pozicije ženskih ekipa određuju na temelju prošlogodišnjeg rezultata, no iduće godine planira se uvođenje brzinaca i za njih jer i ženskih ekipa svake godine ima sve više. Ipak, Sparte su spremne za Maraton lađarica na kojem će se sutra od 18 sati natjecati po treći put. Uz njih će se se natjecati i Amazonke.

– Pripreme su gotove, što smo napravile, napravile smo. Očekivanja nemamo zato što ima jako puno ekipa pa ne znamo što nas čeka – kaže. Dodaje kako su dosadašnje utrke bile dobre, ali si ne žele stvarati pritisak razmišljanjem o plasmanu.

– Dat ćemo sve od sebe, a za plasman ne znam dok ne završi utrka. Mi nemamo kao muškarci utrke tijekom godine, to se za žene ne održava pa ne znamo kakvo je stanje naše ekipe u odnosu na druge – navodi. Ove godine Sparte su odradile više od 60 vodenih treninga, a pripremale su se na Šoderici, na Dravi i na raftingu kako bi nadoknadile nedostatak rijeke na kojoj bi odrađivale treninge. Muškim ekipama predviđa dobar plasman.

– Vjerujem da će i Argonauti, Šumari i Šumski dobro proći. Ne znam u kakvom su stanju što se tiče fizičke pripreme, ali znam i sigurna sam da bjelovarsko srce odradi svoje dolje, tako da ne sumnjam da će dati 100 posto od sebe – tvrdi Futać. Za kraj šalje zahvale svima koji su uz njih.

– Htjela bih se samo zahvaliti svim sponzorima i svim ljudima koji nas prate i podržavaju te nam šalju poruke podrške. Nama to stvarno jako puno znači i kad nam je najteže u lađi i kad se borimo, toga se sjetimo, naših navijača doma – naglašava. Dakle, danas i u subotu navijamo za Šumare, Šumske, Argonaute te Argonaute Senatore, a sutra za Sparte i Amazonke. Sretno svima!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!