Zašto se prijetilo zaposlenicima ŽUC-a koji su upozoravali na nezakonite radnje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru 19. svibnja 2021. podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela zlostavljanja na radu iz čl. 133. st. 1. Kaznenog zakona. Za zlostavljanje na radu Kazneni zakon predviđa kaznu do dvije godine zatvora.

Mediji su doznali da je riječ o sada već bivšem ravnatelju Županijske uprave za ceste Bjelovarsko-bilogorske županije Mladenu Marušiću, što je on i potvrdio za naš portral.

Zanimljivo je da je osoba koja ga je tužila, a koju je „tijekom i izvan radnog vremena, omalovažavao na osobnoj i profesionalnoj razini, unosio joj se u lice i stavljao joj ruke na bokove te joj prijetio otkazom ugovora o radu…“ Nataša Koronc, nova ravnateljica ŽUC-a koja je na dužnost stupila prije desetak dana.

Nova ravnateljica ne smije i ne želi govoriti o procesu koji je u tijeku. Tek spominje kako je nakon desetak adresa na koje je poslala otvoreno pismo, među kojima u Uredu Predsjednika RH o zloporabama u ŽUC-u, s obzirom da osnivač i ostale uključene institucije nisu reagirale, bila primorana na podnošenje tužbe. Istina, Ured Predsjednika je kasnije dopis proslijedio Općinskom državnom odvjetništvu, a Ministarstvo je tražilo očitavanje Županije na koji se Bajsova administracija oglušila.

Međutim, osim samog mobinga prema ženi koji je neshvatljiv i nedopustiv sam po sebi, zanimljiviji su razlozi zašto se Nataša našla na tapeti sada bivšeg direktora. Kao mlada i obrazovana osoba, među raznim poslovima, vodila je postupke nabave, kako javne tako i jednostavne. Bila je i jedna od osoba ovlaštenih za nadzor za redovito i izvanredno održavanje županijskih prometnica.

Pitanje koje su si postavili istražitelji je zacijelo je li zaposlenica bila „prerevna“ u izvršavanju obveza ili je pak „otaljavala“ poslove pa je bivši ravnatelj morao za iste poslove koji se obavljaju u ŽUC-u angažirati vanjske tvrtke i njihove usluge platiti nemalim novcem?

Kako doznajemo, za samo nekoliko mjeseci „nadzora“, ŽUC je tvrtkama iz Križevaca i Bjelovara platio 308.300 kuna, a imao je zaposlenike koji su to mogli obaviti u tvrtki i koji su za to ovlašteni i plaćeni. A čini se, to je samo vrh ledenog brijega u najblažoj varijanti, nedomaćinskog poslovanja, ako ne i nezakonitog…


PODIJELI S PRIJATELJIMA!