Bez Bajsa smo propali, ali sad smo za Marka, nemamo vremena biti oporba

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U jučerašnjem tekstu na koji nas je potaknuo anonimni e-mail, s predsjednikom Matice umirovljenika BBŽ Željkom Heldom prokomentirali smo trenutačnu, ni malo bajnu situaciju vezanu uz projekt “Za penziće BBŽ”. Podsjetimo, još uvijek traje problem neisplate plaća zaposlenim ženama kojih je ukupno 40, a koje brinu o 240 korisnika. Held nam je priznao da proživljava teške trenutke i da se u svome životu nikada nije osjećao jadnije, no isto tako kaže da to nije njegova krivnja već vjerojatno zbog pravilnika koji je tako ustrojen od strane Vlade i Ministarstva. – Dugački su rokovi, 75 dana se čeka na povrat novca putem Zahtjeva za naknadu sredstava. Sve smo ispoštovali, predali novac, ali sve kasni 75 dana. Mi to ne možemo pratiti – rekao nam je u jučerašnjem razgovoru Held.

Anonimca kojeg je zanimalo zašto zaposlene žene nisu dobile plaću za šesti mjesec i kakav je daljnji plan, zanimalo je i je li točna informacija da je za vrijeme lokalnih izbora Held savjetovao zaposlene žene da glasaju za Bajsa koji će mu onda posuditi novac za plaće. 

– Svi su znali da ja favoriziram Damira. Međutim, nikada baš tako otvoreno da glasuju za njega. Rekao sam da možda imamo veću sigurnost jer smo upravo s Damirom Bajsom potpisivali ugovor i on je od početka bio partner koji je rekao da će pomoći. Također sam rekao da ako dođe do promjene, nismo sigurni što donosi nova Županijska vlast, ali da nam ostaje za nadati se najboljem. Jasno da nisam otvoreno rekao “e nemojte za Marka, glasajte za Bajsa”. No, iz mog nastupa moglo se zaključiti da bih volio da Bajs ostane. Nisam pravi političar pa sam vrlo iskren – rekao je Held.

Kako ipak Bajs nije ostao, Held se morao obratiti novoj Županijskoj vlasti. To je i učinio, no jedino što je za sada dobio je odgovor dožupanice Marije Jungić koja mu je rekla da mu ne mogu dati traženu pozajmicu jer za to nemaju pravnu osnovu. – Moje sumnje su se obistinile jer sada nemamo adekvatnu suradnju sa Županijom. Zbog nemogućnosti pozajmice, mi smo osuđeni na propast. Nikada, ali nikada ne bi ulazili u taj projekt znajući da novac kasni. Naravno, nema izjave pod krivičnom i materijalnom odgovornošću da će nova vlast plaćati projekt, ali zna se što znači partnerski prostor. Do sada je Županija sve pomagala, a vidimo i da novo rukovodeće vodstvo također posjećuje početne konferencije udruga uz isto jamčenje kao prošli župan – kaže Held.

Jedino se, dodaje Held, postavlja pitanje zašto se njima ne pomogne. – Selektivno nekoga pomagati, nekoga ne, nije u redu. Vjerujete mi ne znam koju stranku zaposlenice simpatiziraju. Bitno je da su to sve građanske županije pa bi Županija trebala pomoći svima i ne praviti razliku. Iako se bivšeg župana sada svi odriču, ja ću ga ponovno pohvaliti jer novac je uvijek isplaćen svim udrugama, i onima gdje je HDZ na vlasti, gdje su neovisni i ostali, svi su novac dobili u isto vrijeme. Sada imamo situaciju da su neke udruge za sedmi mjesec dobile novac, a neke nisu. Svjestan sam da je blagajna prazna, suosjećam s novim županom i žao mi je što je tako, međutim, nije u redu nekome dati, a nekome ne – rekao je Held.

Held smatra da se pravi razlika što umirovljeničku populaciju smeta i boli jer oni su, kaže, slični nacionalnim manjinama pa podržavaju svakoga. – Podržavat ćemo i Marka Marušića, pljeskati mu, davati potporu uz nadu da će on pratiti naš rad. Nemamo ništa od toga da ikome budemo oporba. Ne vidim razloga da stradamo zato što je predsjednik Matice umirovljenika bio koalicijski partner Damir Bajsa. Ako sam samo ja problem, neću se sljedeći put ni kandidirati. Neka postave drugog čovjeka, samo da umirovljenici ne trpe – poručuje Held.

Za kraj, Held napominje da je na održanom predsjedništvu Matice zaključeno da će podržati i novog župana, ali da ih politika ne zanima. Ono što ih zanima je da zaposlene žene koje vrijedno obilaze potrebite korisnike, što prije dobiju zasluženu plaću.

Naknadno smo saznali da su zaposlenice dobile plaću za šesti mjesec. No, kako će se situacija rješavati dalje, pokazat će vrijeme.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!