U županijsku tvrtku stižu revizija i nadzor – ravnatelju, zašto ste sve to radili

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Osnovni posao Županijske uprave za ceste (ŽUC) je održavanje 796 kilometara županijskih cesta. Godišnje se na njihov račun slije oko 45 milijuna kuna, a ponekad i desetak milijuna više od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Hrvatskih cesta d.o.o.

Po principu „pokri se pokrivačem koliko je dugačak“, taj bi iznos trebao biti dovoljan za redovito održavanje, ali i modernizaciju nekih prometnica. Međutim, po već poznatom modelu bivše županijske vlasti i njihovih ravnatelja, para nikad dosta za sve apetite interesnih grupa i političkih partnera čija je lojalnost mjerljiva u kunama. Tako je i ŽUC s 30. lipnjem ove godine u dugu od 23 milijuna kuna!

Bivši ravnatelj Mladen Marušić i ove je godine trošio više nego je prihodovao, a i potpisao je još pet ugovora koji se moraju realizirati do kraja godine teških 7,75 milijuna kuna.

Nova je ravnateljica Nataša Koronc stupila na dužnost 1. kolovoza. Još prikuplja financijska izvješća i prema onom što je do sada vidjela, salda su u crvenom.

-Zatražila sam prijam kod našeg osnivača u Županiji i želim župana i njegovu zamjenicu upoznati sa stanjem u ŽUC-u. Također namjeravam provesti reviziju i upravni nadzor nad poslovanjem da dobijemo stvarnu sliku stanja, rekla nam je kratko ravnateljica.

U županiji su šokiranim zatečenim stanjem velike većine tvrtki i ustanova kojima je Županija osnivač. Iako je politički BBŽ poplavljela, kad se gledaju financije županijskih poduzeća – sve je u crvenom.

Osim loših poslovnih rezultata, postoje i brojne sumnje u nezakonito postupanje bivših županijskih direktora. Već smo pisali kako je upravo ŽUC naručivao poslove od vanjskih izvršitelja iako je za te poslove imao ovlaštene osobe u tvrtki. Tako je samo za nadzor nepotrebno potrošeno više od 300.000 kuna.

I postupke nabave, javne ili jednostavne, također su radile vanjske firme pa zaposlenici s pravom sumnjaju da se radilo o pogodovanju, precjenjivanju vrijednosti ugovoranih poslova i potpunoj netransparentnosti postupka. Neki su kvalitetni djelatnici i napustili ŽUC zbog neslaganja s takvim vodstvom.

Što će pokazati revizija i nadzor tek ćemo vidjeti, a doznajemo i da su neke optužbe na račun bivše uprave zainteresirale i policijske istražitelje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!