Zbog suše je dio voća i povrća dvadesetak posto skuplje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Upravo je sada idealno doba za odlazak na tržnicu jer je ponuda oko vrhunca. Na štandovima one bjelovarske se zelene tikvice, crvene rajčice i paprike, žuti se kukuruz šećerac, plave se šljive, a dinje i lubenice zamamnim mirisom pozivaju na kupnju. Za dio građana nema boljeg mjesta za nabavku.

-Jako sam zadovoljna. Uvijek kupujem na tržnici, nikada u centrima. Imam ljude kod kojih kupujem i već sam se uvjerila da je zdravo, kvalitetno i da nije špricano – kaže Snježana Premužić.

Što je s cijenama? Kupci se ne žale, pa s vrećicama u rukama na pitanje jesu li zadovoljni time koliko su za to platili, kažu da se za sada ne mogu požaliti.

-Zadovoljna sam, uzela sam paprike za pet kuna i paradajz za pet kuna – kažu nam u prolazu kupci.

Manje razloga za zadovoljstvo imaju poljoprivrednici koji svoje voće i povrće prodaju na tržnici. Za njih je ova godina nezahvalna.

-Godina je teška. Suša je, vrućina, visoke temperature, pa su prinosi odmah manji. Ulaganja su veća, to je već normalno. Repromaterijal, cijena nafte, sve je otišlo gore – priča nam Dragan Bogdan iz Pupelice.

Bogdan se, kaže, ni ne usudi još staviti na papir koliko je uložio, a koliko je izgubio zbog vremena. Gubitke trpi i Snježana Brković iz Male Črešnjevice. Kulture na vanjskoj površini koje nije uspjela dovoljno zalijevati su, kaže, otpisane.

-Gubici? Kod mene su vani na zeljastim kulturama poput karfiola, brokule gubici čak sto posto – kaže Brković.

I upravo su zbog toga te kulture, onaj dio koji je preživio u kontroliranijim uvjetima, za krajnjeg kupca poskupile i to u odnosu na prošlu godinu za dvadesetak posto.

-Kupus je recimo osam kuna, a kelj je deset – navodi Brković.

Za one kulture koje su rodile poput tikvica, rajčice i paprike poljoprivrednici svjesni kupovne moći građana nisu dizali cijene već su ih ostavili na prošlogodišnjoj razini, pa se tikvice mogu kupiti za pet kuna, kukuruz za kunu i dvije, rajčica za osam kuna po kilogramu, a paprika ovisno o klasi se prodaje od pet do osam kuna. Prodaja je sada kada su sjele mirovine, a priprema zimnice se zahuktava ipak, kažu nam prodavači, solidna. Kupci se nadaju da cijene neće ići prema gore kako njihove vrećice i smočnice ne bi bile praznije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!