Bajs nam je obećao obnovu, nismo znale da novca u proračunu nema

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija je ovih dana stopirala pokušaj provedbe građevinskih radova u dvije škole kojima je osnivač, iako su ugovori za iste već bili potpisani. Razlog je jednostavan – novca za takve projekte u proračunu trenutno nema, a škole za iste nisu osigurale sredstva u nekim drugim izvorima. Stoga su, potvrdila nam je zamjenica župana Marija Jungić, ostali u čudu vidjevši kako su ravnateljice svejedno potpisale ugovore s izvođačima radova, i to nakon lokalnih izbora, odnosno u trenutku kad je Županija već imala novo vodstvo. Iako u Županiji ne žele otkrivati o kojim se školama radi, doznajemo kako je riječ o OŠ Čazma te OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca. Ravnateljice te dvije škole u činu potpisivanja ugovora, koji su naknadno na traženje Županije raskinuti, ne vide ništa sporno. Odluku o davanju suglasnosti za provedbu školskih projekata potpisao je u svibnju ove godine bivši župan Damir Bajs i one su uredno objavljene u Županijskom glasniku.

-Spomenutom odlukom, sredstva za provedbu projekta trebala su biti osigurana u županijskom proračunu – kazala nam je ravnateljica OŠ Čazma Lidija Osman. Da sredstava na proračunskom kontu K000085, koji je naveden kao izvor financiranja u spomenutoj odluci nema, Osman, kaže, nije mogla znati te je, kako je bilo i planirano, potpisala ugovor s izvođačem radova. Inače, spomenuta odluka odnosila se na davanje suglasnosti za uređenje ulaza u čazmansku školsku zgradu, u vrijednosti od 490 tisuća kuna bez PDV-a.

Isto objašnjenje ponudila nam je i ravnateljica OŠ Mate Lovraka iz Velikog Grđevca Marina Balen. Ona je, također od bivšeg župana Bajsa, dobila dozvolu za uređenje područne škole u Maloj Pisanici, koje bi trebalo stajati oko 423 tisuće kuna s PDV-om.

-Na prvom sastanku s dožupanicom Jungić sam rekla da možemo odgoditi provedbu projekta ako u županijskom proračunu nema sredstava za tu namjenu. Nije bilo nikakve zle namjere kod potpisivanja ugovora s izvođačem radova, smatrala sam kako su sredstva u županijskom proračunu osigurana. Na kraju je ugovor s izvođačem radova, koji je pokazao razumijevanje za ovu situaciju, raskinut – kazala nam je Balen, dodajući kako je školi u Maloj Pisanici obnova itekako potrebna jer se u nju nije ulagalo godinama.

-Objekt je dodatno oštećen u nedavnom potresu, pregledali su ga statičari te zaključili kako nije siguran. U toj školi imamo jednog učenika za kojeg smo odmah nakon toga osigurali prostor u matičnoj školi u Velikom Grđevcu – kaže Balen, dodajući kako bi u novoj školskoj godini spomenutu školu trebalo pohađati troje učenika, a u idućih nekoliko godina broj bi trebao narasti na šest. U sklopu planirane obnove, na zgradi je trebalo biti obnovljeno krovište, stolarija, odrađena sanacija stropova i sanitarnog čvora, a objekt je trebao dobiti i novu fasadu. No, ti će radovi, po svemu sudeći, još neko vrijeme pričekati. U međuvremenu će za nastavu školaraca iz Male Pisanice u matičnoj školi u Velikom Grđevcu biti preuređen dio blagovaonice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!