Na plaće potrošili novac prikupljen za stradale na Banovini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Vladin program Zaželi koji provode gradovi, općine i županije je projekt kojim stariji i nemoćni koji žive sami dobivaju potrebnu pomoć u kući, a žene iz teže zapošljivih kategorija za trajanja projekta siguran posao i plaću. Tako je barem na papiru, ali u praksi ne ide sve glatko. Upravo je to na svojoj koži osjetilo 40 žena zaposlenih na projektu “Za penziće Bjelovarsko-bilogorske županije” koje, kako sada stvari stoje, svakog mjeseca moraju strahovati za to hoće li dobiti plaću. Nositelj projekta je županijska Matica umirovljenika, a njen predsjednik Željko Held ističe kako za kašnjenje nije kriva udruga već država. Udruga, kaže Held, svoje obveze ispuni na vrijeme, ali država od pravdanja pa do plaćanja ima rok od 75 dana i novac isplati na samom kraju tog roka, a udruga nema vlastiti novac za tu namjenu kojim bi mogla pokriti vrijeme čekanja. Žene zaposlene na projektu su tako tek sada, polovinom kolovoza, dobile plaću za lipanj i to zato što je Matica umirovljenika prenamijenila ukupno 150 tisuća kuna. Posuđen je novac za natjecanja, ali i 80 tisuća koje su matičini ogranci donirali za potresom pogođenu Banovinu. Do Banovine novac još nije stigao jer se još u siječnju u akciju pomoći obećala uključiti i Županija na čelu s bivšim županom Damirom Bajsom, ali sve je ostalo samo na najavi.

-Sada bivši župan je rekao da koliko mi novca skupimo za to toliko će dati i Županija, pa ćemo zajedno pomoći stradalom području, ali mi do sada od Županije nismo dobili nikakav odgovor – tvrdi Held.

Kako ne znaju kome točno prikupljeni novac donirati, odlučili su ga iskoristiti za isplatu plaća jer zaposlene žene na nju više nisu mogle čekati.

-To su žene starije od 50 godina, nerijetko su samohrane majke, ima i slučajeva gdje samo ta žena radi u obitelji i uistinu je situacija, vjerujte, vrlo teška – opisuje situaciju Held.

Čim Matica umirovljenika uhvati ritam isplata s državne razine, a sada čekaju na drugu isplatu tešku 420 tisuća kuna, posuđeni novac, pa tako i taj za potresom pogođeno područje će, obećava Held, vratiti. Sve su, ističe, tijela Matice odobrila. No, sada imaju novi problem jer ovih bi dana trebala sjesti plaća za srpanj, a novca – nema.

-Zovemo ministarstvo, molimo, objašnjavamo da smo u nezavidnom položaju i da se prema udrugama koje vode takve programe mora nešto promijeniti. Vidjet ćemo hoće li biti sluha – kaže predsjednik bjelovarsko-bilogorske Matice umirovljenika.

Held se nada da će sluha biti i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koja je partner na projektu. Matica umirovljenika je, tvrdi Held, u projekt ušla na nagovor županijske Razvojne agencije, ali se na to ne bi odvažila da kao partner nije ušla Županija od koje su se nadali pozajmici. Razumije da je nova vlast zatekla nezavidno stanje, ali nezavidna je i situacija u kojoj su se oni našli, ne svojom krivnjom.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!