Pljušte optužbe – tko je neznalica, tko bez inicijative, a tko skuplja jeftine političke bodove?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Prepucavanja između vladajućih i oporbe oko proglašenja prirodne nepogode i dalje su aktualna tema u Garešnici. Podsjetimo, medijima se jučer dopisom u kojem upozorava da Grad Garešnica ne želi proglasiti elementarnu nepogodu zbog suše obratio gradski oporbeni vijećnik Slaven Đurđević (SDP). Samo nekoliko minuta nakon njegova dopisa, u naš je poštanski sandučić iz Bjelovarsko-bilogorske županije stiglo priopćenje o proglašenju elementarne nepogode za Garešnicu, i to na zahtjev Grada. O toj su se temi vladajući i oporba ranije dopisivali, no s obzirom na tajming jučerašnjih priopćenja, očito je došlo do određenih šumova u komunikaciji. Upravo je način komunikacije između vladajućih i oporbe u Garešnici, koji se svodi na dopisivanje i slanje poruka preko medija, bio tema jednog od jučerašnjih tekstova na našem portalu. Na njega su reagirali garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija (HDZ) i SDP-ov Slaven Đurđević. Putem medija, dakako.

Bilandžija se, među ostalim, osvrnuo na Đurđevićevu tvrdnju kako je većina jedinica lokalne samouprave već odavno proglasila prirodnu nepogodu. Garešnički gradonačelnik kaže kako oni to nisu mogli učiniti ranije jer to poljoprivrednici s garešničkog područja nisu ni tražili.

-Tijekom cijelog srpnja nismo imali niti jedan zahtjev za proglašenje prirodne nepogode. Mi cijelo vrijeme razgovaramo s poljoprivrednicima i osluškujemo njihove potrebe. Prvi takav zahtjev, kojeg su potpisala devetorica poljoprivrednika, stiže na našu adresu 16. kolovoza i on je od strane gradonačelnika upućen županu istoga dana, a župan također još isti dan i proglašava elementarnu nepogodu od suše za područje Grada Garešnice– priča Bilandžija, dodajući kako se nepogoda ne može proglasiti tek tako, već je zakonom točno propisano u kojem okolnostima se to može zatražiti od župana. To bi Đurđević, kao gradski i županijski vijećnik, smatra Bilandžija, trebao znati. Garešnički gradonačelnik Đurđevićev medijski istup ocjenjuje kao „jeftino prikupljanje političkih bodova“.

-SDP uskoro očekuju unutarstranački izbori pa se vjerojatno zbog toga malo više aktivira kroz medije. To je razvidno iz toga što Đurđević istoga dana kada je zaprimljen zahtjev poljoprivrednika, dakle 16. kolovoza, izlazi sa svojim priopćenjem. Jedan od devetorice potpisnika zahtjeva je Slavimir Brkić, član predsjedništva SDP-a. Dakle, riječ je o sprezi dvojice SDP-ovaca u kojoj jedan šalje zahtjev, a drugi osuđuje Grad Garešnicu. To govori o načinu rada predsjednika garešničkog SDP-a, radi se o lažnoj brizi za ovaj Grad – kaže Bilandžija.

S druge strane, Slaven Đurđević kaže da zahtjev njegovog stranačkog kolege Brkića nema nikakve veze s njegovim dopisima te kako čitava priča oko pokretanja inicijative za proglašenje nepogode nije nikakva politička predstava.

-Mene su, kao gradskog vijećnika, zvali sami poljoprivrednici i molili me da pokušam nešto učiniti kako bi im pomogao. Ti ljudi su i ranije odlazili u Gradsku upravu, gdje bi im govorili da nema smisla proglašavati nepogodu jer ionako ništa neće dobiti. Na moju inicijativu, ponovno su se obratili Gradu, a zahvaljujući tome konačno je i za područje Grada Garešnice jučer proglašena elementarna nepogoda – kaže Đurđević, koji odbacuje i tvrdnje da ne razumije kako sustav funkcionira.

-Jako dobro znam da Županija proglašava nepogodu, no Grad je taj koji mora pokazati inicijativu – kaže Đurđević koji smatra da bez njegova angažmana i otkrivanja priče medijima do toga ne bi ni došlo.

Kome pripadaju zasluge za proglašenje nepogode garešničkim poljoprivrednicima u ovom trenutku vjerojatno i nije previše važno jer imaju i važnijih problema. Dobra stvar je da štetu, koja na većini gospodarstva nije mala, mogu prijaviti svi, dakle i oni koji se zbog toga problema nisu javljali Gradu. Mogu to učiniti u idućih sedam dana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!