Marušić: Na nama mladima je dokazati da žrtve branitelja nisu bile uzaludne

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Više stotina pripadnika čazmanske 2. bojne 105 brigade okupilo se jučer u Štefanju na obilježavanju 30. obljetnice osnutka te postrojbe.

Posebna zahvalnost svih nazočnih bila je usmjerena prema članovima obitelji poginulih branitelja, a čazmanski kraj, koji danas uz grad Čazmu čine općine Ivanska i Štefanje, dao je za slobodnu Hrvatsku čak 25 mladih života.

Upravo njima u čast su na svečanosti kraj križa na mjesnom groblju položeni vijenci, a kasnije su na njih podsjetili dirljivim riječima svi govornici. Palih se branitelja prvo prisjetio Ivica Bok, predsjednik Kluba 2/105, braniteljske udruge veterana Domovinskog rata s tog područja, a kasnije i Slivestar Štefović, načelnik Štefanja koji je tek rođen koji mjesec ranije nego se okupila postrojba.

I izaslanik premijera Plenkovića, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić tek je krenuo u školu te 1991., a obojica su naglasila kako je upravo na njima mladima koji obnašaju javne dužnosti odgovornost da grade Hrvatsku kakvu su željeli bojovnici – slobodnu, demokratsku i bogatu zemlju koju njihovi potomci neće napuštati, već u njoj graditi sretne živote.

Na svečanost je stigao i legendarni zapovjednik 105. brigade Stjepan Ivanić-Ledeni koji nam je otkrio kako su upravo Čazmanci odigrali ključnu ulogu na bojištu istočne Slavonije, u početku na borbenom izviđanju, a potom u munjevitom i odlučnom protuudaru 4. prosinca kada je neprijatelj na dva mjesta probio obrambene linije u Komletincima.

Pripadnici 2. bojne ratovali su u zapadnoj Slavoniji, od Pakraca do Novske, na 42 kilometara dugom frontu na istoku, u Bosanskoj Posavini, a kasnije i u Bljesku. Tijekom Oluje su sudjelovali u operaciji Fenix koja je bila provedena kako bi spriječila možebitni napad agresora iz smjera Srbije kao odgovor na zauzimanje Krajine.

Sinoć je otvorena i izložba o ratnom putu 2. čazmanske bojne koja će uz potporu Ministarstva branitelja uskoro dobiti i tiskano izdanje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!