Zašto novi vrtić, vrijedan preko 7 milijuna kuna, zjapi prazan?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ĐULOVAC – Iako su izgradnja i uređenje novog dječjeg vrtića u Đulovcu završeni, a objekt već neko vrijeme spreman za useljenje, mališana u njemu još uvijek nema. Podsjetimo, riječ je o objektu vrijednom 7,1 milijuna kuna koji, kako doznajemo, još uvijek nije otplaćen. A navodno je upravo to razlog zbog kojeg završena zgrada još uvijek zjapi prazna. Po Đulovcu se priča kako Općina nema novca da isplati izvođače radova koji su svoje obveze uredno izvršili. Ravnateljica Dječjeg vrtića Sunce Hrvojka Vacka o razlozima zbog kojih djeca još nisu u vrtiću nije željela razgovarati, već nas je uputila na đulovačkog načelnika Anđelka Kolića. Kolić, koji općinu vodi posljednja dva i pol mjeseca i kojega je na početku mandata dočekao praktički završen vrtić, priznaje kako su priče koje kruže po Đulovcu djelomično točne.

-Ostalo nam je za isplatiti izvođačima radova još otprilike milijun i pol kuna. Kad smo preuzeli Općinu, bilo je plaćeno oko 3 milijuna kuna troškova, a zatim smo mi podigli kredit od 2 milijuna kuna. S obzirom da to nije dovoljno, morat ćemo podići još jedan kredit, od oko milijun i pol kuna. Preko roka za plaćanje je oko 600 tisuća kuna obveza, no izvođači radova imaju razumijevanja i neće nas ovršiti – uvjerava Kolić, podsjećajući kako će sav novac Općini naknadno biti vraćen iz europskih fondova.

-Nismo mi jedini koji moramo poslovati na taj način. I drugi dižu kredite za europske projekte, a zatvaraju ih nakon što dobiju povrat sredstava. Kod nas stvari tako funkcioniraju – kaže Kolić, dodajući kako nisu opravdani niti strahovi pojedinih mještana da za početak nove pedagoške godine neće biti moguće zaposliti sav potreban kadar.

-Vjerujem kako ćemo s programom predškole krenuti početkom listopada, a za to već imamo zaposlenu odgojiteljicu, koja je ujedno i ravnateljica vrtića, gđa Hrvojka Vacka. Drugu, mješovitu odgojnu skupinu ćemo formirati ako za tim bude interesa, no vjerojatno tek početkom iduće godine i tek tada ćemo morati zaposliti novu odgojiteljicu – kaže Kolić, dodajući kako kuhara odnosno domara ne bi trebalo biti problem pronaći do početka listopada. Veći problem, kaže, bit će servisirati tekuće troškove vrtića.

Inače, Dječji vrtić Sunce u Đulovcu djeluje od 1997. godine, no do sada se u sklopu njega provodio samo program predškole. Mališani su program pohađali u prostoru bivšeg samostana, a potom i đulovačke osnovne škole pa nije bilo potrebe za dodatnim osobljem, kao što su kuhar ili domar. Osamostaljenjem, to se mijenja. U novom vrtiću prostora ima za 70 mališana, a objekt se prostire na gotovo 900 četvornih metara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!