Mladi predsjednik Upravnog vijeća prešao je granicu pristojnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Da je dr. Ali Allouch podnio ostavku na mjesto ravnatelja Opće bolnice Bjelovar te da će v.d ravnateljica 30. kolovoza postati šefica Odjela za pedijatriju dr. Ivanka Fehir Radanović, vijest je koja se munjevito proširila gradom i županijom.

Međutim, o načinu na koji se to dogodilo iz službenih i stereotipnih priopćenja nismo doznali ništa. A kako se čini, nije se sve odvijalo prema standardima koje građani očekuju od nove vlasti.

Razlozi Allouchevog odlaska više su nego jasni. U bivšoj, Bajsovoj strukturi vlasti postavljene kao sustav „mozak i ekstremiteti“, Ali je bio poslušna ruka koja je bez suvišnih pitanja ispunjavala naredbe „mozga“. Očekujući da će novoizabrana vlast postupati jednako, ponudio je svoje usluge i koaliciji HDZ-HSLS-DHSS.

Novi župan Marušić, nasuprot prethodniku, ima sasvim drukčiju ideju o vođenju županijskih tvrtki i ustanova. On traži stručne osobe bez obzira na stranačku pripadnost koji su kadri samostalno voditi sustave i odgovarati za pogreške.

A bolnica nije vođena na takav način. Kako se još u kampanji pokazalo, glavni grijesi ravnatelja bili su potpisivanje ugovora o gradnji na iznos koji je više od 100 milijuna kuna viši od projektiranog, pa čudni aneksi koji su poskupljivali i onda nekim čudom pojeftinjavali gradnju, kreditno prezaduženje za koje nije postojao izvor iz kojeg će se vraćati… Opozicija i građani nisu dvojili da Bjelovaru i županiji nova bolnica treba, ali su kaznili način na koji se to događalo. Ni mi ga na portalu nismo štedjeli.

Dr. Allouch stalno je ponavljao da se ne bavi politikom i da potpisuje samo ono što mu odobri Skupština BBŽ. „Nepolitičnost“ je bila upitna s obzirom na stalna naslikavanja sa sada bivšim županom i izjavama o „milenijskom projektu vizionara“.

Sam Allouch je Upravnom vijeću prvo najavio, a potom i podnio ostavku jer je shvatio da ne uživa povjerenje. Međutim, između dvije sjednice Vijeća njezin predsjednik, mladi liječnik Emanuel Modrić, istaknuo se izjavom: „Ako ne ode sam, mi ćemo ga smijeniti!“

Je li dr. Ali Allouch zaslužio takvu poruku mladog kolege? Nije! Dr. Ali je vrstan stručnjak, kirurg koji je u menadžerskim vodama plivao kako je znao. Uzdao se u političke čelnike na vlasti koji neće dopustiti financijski krah tako važnog sustava kao što je zdravstveni.

Mladi predsjednik Upravnog vijeća međutim tu nije stao. Jedan član vijeća ispričao nam je da je Modrić verbalno nasrnuo na Dr. Alloucha na sjednici vijeća. To se očito nije svidjelo nekim članovima Vijeća. Nasrtanje na starijeg kolegu koji je ionako na odlasku, koji se više ne može zaštititi  autoritetom ravnatelja, koji više nema niti političku zaštitu kakvu je do jučer imao, krajnje je neukusno.

Allouch odlazi kao ravnatelj, ali ostaje u bjelovarskoj bolnici kao vrhunski kirurg bez kojeg je bjelovarska kirurgija teško zamisliva. Nikada nitko nije sporio njegovu struku, niti bi to mogao.

Postavlja se i principijelno pitanje gdje je Modrić bio zadnjih godina kada je Ali potpisivao što nije trebao, zašto onda nije bio tako glasan. Ovakvo ponašanje, kako doznajemo, nije iznenadilo samo pojedine članove Vijeća, već i one koji su postavili Modrića na mjesto predsjednika.

Župan i Gradonačelnik, učinili su sve da primopredaja u bolnici prođe u skladu s najvišim standardima. Marušić i Hrebak su, kako doznajemo, upozorili sve svoje suradnike da neće tolerirati revanšizam i učinili su sve da do njega ne dođe. Na posljetku, Upravno vijeće je predstavnik županijske vlasti, a bahatost, revanšizam, ucjene… sve je ono protiv čega su ustali tijekom kampanje i zato su i dobili povjerenje građana. Umjesto verbalnih nasrtanja, liječnici koji ulaze u politiku moraju se naučiti slijediti temeljne principe županijske većine koja ih je postavila, a ne iskakati bombastičnim pokazivanjem mišića prema kolegi koji je već „spustio rukavice i predao meč“.

Zaključimo, dr. Allouch je sjajan liječnik, kirurg, manje dobar menadžer i još manje dobar političar, ali zaslužuje da se prema njemu i njegovoj obitelji odnosi s poštovanjem, pogotovo od njegovih mlađih kolega. K svemu tome, kad smo već kod liječnika, našem gradu, našoj županiji i našoj državi nasušno nedostaje liječnika, poglavito vrsnih stručnjaka kakav je dr. Allouch. Možemo se samo nadati da će i njegov sin krenuti istim stopama u svom i našem gradu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!