Mladi su sve nezainteresiraniji za zanimanje konobara. Zašto?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Učenici koji nisu uspjeli upisati srednju školu u ljetnom upisnom roku sada imaju novu priliku jer u podne (21.08.) počinju prijave obrazovnih programa u jesenskom upisnom roku. U školama poput bjelovarske Medicinske i Tehničke mjesta nema niti za lijek, ali na biranje im je u cijeloj županiji u drugim školama ostalo 169 mjesta što je otprilike 11 posto ukupnog broja mjesta u prvim razredima srednjih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Od toga je 29 mjesta u jesenskom roku ostalo u Srednjoj školi Bartola Kašića Grubišno Polje. Ravnateljica Ivana Orešković je zadovoljna jer su ljetos upisali 59 učenika, 17 više nego prošle godine i mogu formirati sve planirane razredne odjele. Sigurna je da će i neka od slobodnih mjesta sada biti popunjena.

-Već imamo neke najave za jesenski upisni rok i očekujemo da će se dio mjesta u svakom slučaju popuniti sada, ali i na izvanrednom upisnom roku početkom školske godine – kaže Orešković.

U Grubišnom Polju budući srednjoškolci mogu birati između opće gimnazije, tehničara za računalstvo, poljoprivrednog gospodarstvenika, automehatroničara, instalatera kućnih instalacija, kuhara i konobara. Upravo je zanimanje konobara ostalo nepopunjeno u svim županijskim školama. U Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar je ostalo devet mjesta, četiri su nepopunjena u Grubišnom Polju, a šest u garešničkoj srednjoj školi. U Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar su planirali upisati deset konobara, a ostala su tri nepopunjena mjesta. I sami smanjuju broj jer je interes učenika sve manji. Slabi interes i za zanimanjem kuhara što je pomalo i apsurdno jer su upravo konobar i kuhar zanimanja s kojima bi se posao trebao moći pronaći odmah. No, nekoliko faktora učenike demotivira, smatra ravnateljica Ekonomske i turističke škole Daruvar Dinka Kavalir.

-Vjerojatno zbog uvjeta u kojima se radi, nudi im se da rade kao sezonci. Sada je bila i pandemija korone, pa je sve to nekako stalo – tumači Kavalir.

Foto: Ekonomska i turistička škola Daruvar

Stale su i stipendije koje su daruvarskim srednjoškolcima davale hotelijerske kuće, a Kavalir se nada da će se to uskoro promijeniti i da će učenici biti zainteresiraniji posebice jer im školovanje za turistička zanimanja pruža i mogućnost prakse u drugim zemljama.

-Možda ih to malo potakne da se bave tim zanimanjem i krenu u tom smjeru jer se vidi i po onome što vide vani da mogu dobro zaraditi – navodi Kavalir koja je dok smo s njom razgovarali nadgledala učeničku praksu na Cipru.

Priliku za upis učenici imaju do 26. kolovoza, dakle do četvrtka do kada traje odabir programa, a dva dana kasnije će saznati u čije će srednjoškolske klupe sjesti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!