Povlači li Marušić još jedan hazarderski potez? Umjesto najutjecajnije, izabrao najzahtjevniju poziciju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vrijeme do jesenjih unutarstranačkih izbora u lokalnom HDZ-u broji se u tjednima. Ključno pitanje, na koje će se funkcije kandidirati dvojica trenutačno najjačih i najutjecajnijih ljudi HDZ-a BBŽ, Marko Marušić i Miro Totgergeli. Već smo proteklih tjedana pisali da postoje četiri opcije, ali tada još nismo mogli naslutiti  mogući rasplet:

  1. Da Miro Totgergeli odustane od kandidature, a da se za novog predsjednika ŽO HDZ BBŽ kandidira Marušić
  2. Da se Marušić ne kandidira, a jedini kandidat bude Miro Totgergeli
  3. Da se kandidiraju i Marušić i Totgergeli.
  4. Da se Marušić ne kandidira, a da Miro Totgergeli za protukandidata ima nekog trećeg.

Nema sumnje pred Marušićem je velika i važna odluka, možda i najteža do sada. Dio utjecajnih HDZ-ovih lokalnih dužnosnika spreman je podržati njegovu kandidaturu za novog županijskog predsjednika HDZ-a i potiču ga na nju. Tvrde, on je pokazao sposobnost i širinu, te zaslužio biti županijski stranački lider.

Međutim, Marušić čini se razmišlja drugačije od ostalih, baš kao i prije pola godine kada je prihvatio kandidaturu za župana. Doduše, tada su mu mnogi govorili da nema šanse protiv Bajsa i da će ga stranka samo potrošiti i odbaciti, ali on je bez imalo kalkulacije ušao u  utakmicu i pobijedio. Danas mu laskaju, uzdižu ga, potiču na novu, ovoga puta unutarstranačku utakmicu, a on, kako doznajemo od jednog njegovog stranačkog kolege s kojim dijeli i svoja najosobnija razmišljanja, ima potpuno drugačiji plan.

Najlakše je sada, prenosi nam spomenuti izvor Marušićeve riječi, zajahati na što više funkcija i šefovati. On (Marušić) ima potpuno drugačiji pogled na odnos pojedinca prema vlastitoj stranci. Njegova je teza da bi oni najsposobniji i najkvalitetniji trebali preuzimati najzahtjevnije pozicije, rješavati najteže probleme i krizne situacije, a ne zauzimati sinekure i politizirati.

Zato je, tvrdi naš izvor, Marušić vrlo blizu odluci da, umjesto županijskog, preuzme bjelovarski HDZ. To je, kaže, najveća gradska organizacija, Bjelovar je jedna trećina županije, a bjelovarski HDZ je u rasulu. Kako ćemo jačati stranku u županiji, ako je njena najveća gradska organizacija u rasulu. Najprije treba konsolidirati bjelovarski HDZ, koji treba postati jedinstven i snažan. Bez konsolidacije bjelovarskog HDZ-a, županijski HDZ je limitiran, a limitirani HDZ više ne ovisi o samome sebi, nego o drugima. Osim toga, iskorak u bjelovarskom HDZ-u mogu ostvariti jedino sami Bjelovarčani, a ne netko izvan Bjelovara. Ako ja odem na mjesto županijskog predsjednika, tko će konsolidirati bjelovarski HDZ, prenosi nam Marušićeve vizije naš sugovornik i zaključuje kako Marušić smatra da je njegova pobjeda na izborima za župana, najbolji trenutak da kao Bjelovarčanin sada konsolidira bjelovarski HDZ i ako tu prigodu sada ne iskoristimo, pitanje je hoćemo li ju kasnije imati.

Ukoliko je sve ovo točno, unutarstranački izbori u HDZ BBŽ mogli bi proći glatko i bez ikakvog napetosti. Miro Totgergeli za čijeg je posljednjeg mandata HDZ BBŽ ostvario odličan rezultat i na parlamentarnim i na lokalnim izborima, vodio bi županijski HDZ još četiri godine, a Marko Marušić, trenutni župan, preuzeo bi posrnulu bjelovarsku organizaciju u namjeri da ju konsolidira.

Odluči li se na takav potez, Marušić bi se po drugi put u pola godine upustio u rizičnu i neizvjesnu operaciju. S druge strane, takav njegov pristup u HDZ uvodi nove standarde prema kojima uspinjanje u stranačkoj hijerarhiji treba zavrijediti odricanjem i radom za stranku, umjesto unaprijed zajamčenih sinekura koje su nerijetko do sada bile rezervirane za odabrane pojedince, bez obzira na loše izborne rezultate.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!