Bjelovarčanka Nada: Uzmem nešto pa vratim to na policu jer mi je preskupo!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Potrošačke cijene su u srpnju na godišnjoj razini porasle za 2,8 posto što je najviša stopa inflacije od travnja 2013. kada je iznosila 3,3 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. No, i bez statističkih podataka građani u svojim novčanicima osjete zvijer inflacije. Potiho, malo po malo cijene hrane su otišle gore, pa za istu količinu istih namirnica građani, kažu nam nezadovoljno, tjedno u trgovini moraju ostaviti 100 do 150 kuna više.

-Već odavno je sve poskupjelo, a ne samo u zadnje vrijeme, prvo sam primijetila ulje, a onda sve drugo – kaže nam gospođa Rada.

I gđa Rada osjetila je poskupljenje cijena

Cijena već spomenutog ulja je s prosječnih deset kuna po litri skočila na 15 kuna. Unatoč dobroj domaćoj žetvi pšenice, zbog svjetskih trendova je i poskupjela i ona što je posljedično utjecalo na cijenu kruha, za određena mlijeka umjesto sedam kuna moramo izdvojiti sedam i pol, cijena šećera je skočila za 15 do 20 posto, tjestenine desetak posto, brašna za dva do tri posto, dio povrća je, kažu nam sami proizvođači, u odnosu na prošlu godinu dvadesetak posto skuplji. No, nisu cijene otišle put neba samo u odnosu na prošlu godinu već je i početak kolovoza u odnosu na kraj srpnja skuplji. Tako su, piše Novi list, rajčice skuplje za pola kune po kilogramu dok su  kupus, kelj, cvjetača, mahune, grah prosječno poskupjeli za 20 do 50 lipa. I tako se pedeset po pedeset lipa, kuna ovdje, kuna ondje, račun poveća. Ni Bjelovarčanima to nije promaklo.

-Vidim da je kruh poskupio za kunu do kunu i pol, povrće i voće je abnormalno skupo. U sezoni i u trgovinama i na tržnici su tikvice po pet, šest kuna. Mislim da je to puno – smatra Bjelovarčanka Kristina.

I na tržnici su cijene porasle, primjećuje Kristina

Skuplje je i meso, suho meso koje je bilo oko 45 kuna je sada 70, pričaju nam kupci. S eksplozijom cijena neki su već prisiljeni stegnuti remen.

-Gledam što ću kupiti što neću. Neke stvari ne kupim, primim, pa vratim natrag – kaže gospođa Nada.

Rastu cijena tu nije kraj. Za jesen se najavljuje novo poskupljenje kruha i ulja, zbog loše godine realno je da će i meso biti skuplje kao i voće i povrće, a očekuje se i poskupljenje kave. Bjelovarčani i Bjelovarčanke s kojima smo razgovarali priznaju da strahuju od novih poskupljenja.

-Nikada dosta, to je cijeli krug i svi trebaju novac – rezignirano primjećuje Stjepan.

Stjepan strahuje od novih poskupljenja

I dok se rast cijena hrane pripisuje svjetskim trendovima, lošoj godini u kojoj su poljoprivredne kulture poharali mraz i suša, poskupljenu ambalaže, ono što kupci ne mogu shvatiti zašto su poskupjeli i neki neprehrambeni proizvodi.

-Ne znam koji je razlog, govore da su za povrće i povrće krive vremenske neprilike, ali ima li to veze s tim što je wc papir skuplji? Možda je to priprema za ulazak eura i da su počeli poravnavati cijene da nam ne bude preveliki šok – smatra Kristina.

Način na koji bi barem hrana mogla biti jeftinija je snižavanje PDV-a, ali Vlada je što se toga tiče jasna i poručuje – no pasaran. S obzirom na pandemiju i sve izazove koje ona nosi, snižavanje stope PDV-a na hranu u ovom trenutku još nije na stolu iako se o tome razmišlja, rekao je ovih dana ministar financija Zdravko Marić i napomenuo da snižavanje stope PDV-a ne znači nužno i snižavanje cijena proizvoda i usluga.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!