Problemi s Heldovim projektom, zakonske osnove za županijsku pozajmicu – nema!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tek sredinom kolovoza 40 gerontodomaćica zaposlenih u sklopu ZAŽELI projekta ‘Za penziće BBŽ’ dobile su plaće za lipanj. Kako je za naš portal nedavno objasnio Željko Held, predsjednik Matice umirovljenika BBŽ, koja je nositelj spomenutog projekta, do kašnjenja je došlo zbog sporosti državne administracije. Naime, od pravdanja izvršenih obveza u sklopu projekta do isplate sredstava iz proračuna država ima rok od 75 dana, a Matica nema vlastitog novca za tu namjenu. Na koncu su plaće isplaćene novcem koji je prikupljen u humanitarnoj akciji za stradale na Banovini. Held je kazao kako su se nadali da će im u rješavanju ovog problema u susret izaći Bjelovarsko-bilogorska županija, koja je partner na projektu, i to pozajmicom sredstava, no u Županiji kažu kako za to nemaju osnove.

-Nositelj projekta “Za penziće Bjelovarsko-bilogorske županije” je Matica umirovljenika BBŽ koja je potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava. Matica umirovljenika je zaposlila žene u projektu te im je kao poslodavac obvezna isplaćivati plaće. Županija kao partner u navedenom projektu nema zakonsku osnovu za  davanje pozajmica Matici umirovljenika BBŽ. Uz Županiju, na projektu postoje i drugi, obvezni partneri, koji također ne mogu predfinancirati projekt. Provedba projekta isključiva je odgovornost Korisnika, čak i kada Korisnik provodi projekt s jednim ili više partnera, kako je navedeno u Općim uvjetima Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Projekt je u cijelosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda uključujući i troškove upravljanja odnosno vođenja projekta. Sufinanciranje projekta nije potrebno niti moguće jer bi predstavljalo dvostruko financiranje – stoji u službenom pojašnjenju koje je našoj redakciji pristiglo iz Županije.

Sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava Korisnik odnosno nositelj projekta, navode nadalje iz Županije, ima pravo dobiti predujam u visini 40 posto bespovratnih sredstava. Navedeno bi trebalo biti dovoljno za početak provedbe projekta do dobivanja sredstava po odobrenju Zahtjeva za nadoknadom sredstava (ZNS). Može se dogoditi da odobrenja ZNS-ova kasne te Korisnik (nositelj projekta) mora osigurati sredstva za predfinanciranje projekta, odnosno isplatu plaća, podmirenja obveza prema dobavljačima i sl.

-Županija od nositelja projekta nije dobila izvješće o financijskom stanju projekta (ZNS-ovi, zahtjevi za predujam, odobrenja ZNS-ova) te nismo u mogućnosti komentirati trenutno financijsko stanje navedenog projekta – navodi se u priopćenju iz Županije u kojem podsjećaju Matica umirovljenika BBŽ nije ni proračunski, ni izvanproračunski korisnik Županije.

Drugim riječima, Maticu umirovljenika BBŽ i eventualna nova kašnjenja u isplati plaća zbog kašnjenja isplata po projektu iz državne blagajne, i dalje će morati rješavati sama. Sličan problem s čekanjem na novac imaju i jedinice lokalne samouprave koje provode projekte iz programa ZAŽELI, no one imaju vlastita sredstva pa mogu namiriti privremene nedostatke. S druge strane, udruge vlastitih sredstava nemaju i upravo je to jedan od razloga zbog kojeg se one najčešće i ne javljaju na projekte poput ovoga. I sam Željko Held ranije je u razgovoru za naš portal kazao da se, da je znao što ga čeka, ne bi ni upuštao u ovu priču.

Inače, projekt „Za penziće BBŽ“ od početka izaziva kontroverze. Prvo je, prije samog početka provedbe, grubišnopoljski gradonačelnik optužio Helda da za svoj ‘krade’ korisnike i zaposlenice iz gradskog programa za skrb o starijima i nemoćnima. Held je to obrazložio činjenicom da je gradski program prekinut, a kako je nastavak bio neizvjestan, on je, ispričao nam je ponudio korisnicima da se uključe u njegov. Nakon što je konačno u provedbu krenuo „Za penziće BBŽ“, kuloarima su se proširile priče da je Held korisnike nagovarao da na lokalnim izborim glasuju za Bajsa. Ni to Held nije u potpunosti demantirao.

– Svi su znali da ja favoriziram Damira. Međutim, nikada baš tako otvoreno da glasuju za njega. Rekao sam da možda imamo veću sigurnost jer smo upravo s Damirom Bajsom potpisivali ugovor i on je od početka bio partner koji je rekao da će pomoći. Također sam rekao da ako dođe do promjene, nismo sigurni što donosi nova Županijska vlast, ali da nam ostaje za nadati se najboljem. Jasno da nisam otvoreno rekao “e nemojte za Marka, glasajte za Bajsa”. No, iz mog nastupa moglo se zaključiti da bih volio da Bajs ostane. Nisam pravi političar pa sam vrlo iskren – rekao je nedavno u razgovoru za naš portal.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!