Gdje su ‘zapele’ imovinske kartice dvojice načelnika iz BBŽ?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zakonska obveza dužnosnika je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa predati imovinsku karticu u kojoj moraju navesti ono što posjeduju, ne kako bi javnost utažila znatiželju i saznala koliko su političke glave teške, već kako bi se vidjelo koliko se njihovo imovinsko stanje promijenilo ili podebljalo tijekom mandata. Javnost podataka o onome što posjeduju je preduvjet sprječavanja sukoba interesa i korupcije jer teško da se može smatrati prihvatljivim da primjerice gradonačelnik daje gradske poslove tvrtki čije dionice i sam posjeduje, a to bez navođenja vlasništva u imovinskoj kartici javnost teško može znati. Neispravno ispunjavanje i zatajivanje imovine je nokautiralo nekoliko političkih karijera, a mi smo provjerili koliko su ovdašnji načelnici i gradonačelnici bili revni u ispunjavanju svoje zakonske obveze. Na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tako nismo uspjeli pronaći jedino imovinske kartice dvojice načelnika, načelnika Velikog Trojstva i Đulovca. No, to nije zato što misle da se zakon ne odnosi na njih. Prvi čovjek Đulovca Anđelko Kolić priznaje da svoju imovinsku karticu još uvijek nije predao, ali hoće.

-Što se tiče imovinske kartice moram unijeti još samo nekoliko podataka da se to riješi i onda ću ju poslati Povjerenstvu – kaže Kolić koji sadržaj kartice poput iznosa plaće i toga koliko nekretnina i pokretnina posjeduje ne želi otkriti jer, kaže, ne želi da se to provlači kroz medije iako će ti podaci ionako biti svima dostupni.

Za razliku od Kolića, načelnik Velikog Trojstva Marko Kutanjac spremno iznosi dio onoga što posjeduje.

-Neto plaća mi je 10.356 kuna, imam kuću u Velikom Trojstvu za koju sam digao kredit. Površina je 127 m2 stambenog prostora, vrijednost je 525 tisuća kuna, a imam i Citroen C2 od 15 tisuća kuna – navodi Kutanjac.

Imovinsku karticu je, kaže Kutanjac, predao, ali ju Povjerenstvo još nije objavilo. S objavom, pretpostavlja, kasne i zato što ju nije predao odmah po stupanju na dužnost jer je službeni mail otvorio nakon mjesec dana. Inače, Zakon o sprječavanju sukoba interesa nalaže da se imovinska kartica mora predati u roku od trideset dana od dana stupanja na dužnost, 30 dana od prestanka dužnosti, ali i istekom godine u slučaju da je došlo do značajne promjene imovinskog stanja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!