Udruženi Grad i četiri općine zajedno će raspolagati s milijunima eura iz EU

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Grad Bjelovar potpisao je Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja Većeg urbanog područja Bjelovar s četiri općine: Rovišćem, Kapelom, Štefanjem i Velikim Trojstvom. Riječ je o ITU mehanizmu kojem cilj nije samo jačanje Grada, nego i cijelog urbanog područja, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak.

– Integrirana teritorijalna ulaganja, mehanizam Europske unije kojim se želi veće gradove u Hrvatskoj usmjeriti kao nositelja aktivnosti, a cilj je decentralizacija gospodarstva i veće ovlasti manjih sredina – naveo je. Kao projekte koji se ovim programom žele obuhvatiti nabrojao je zelenu tržnicu s podzemnom garažom i malom hladnjačom za poljoprivredne proizvođače i OPG-ovce, poduzetničku zonu te ulaganje u bjelovarsko Veleučilište.

Grad Bjelovar uspio je ući među 14 hrvatskih gradova koji će činiti ITU mehanizam za sljedeće financijsko razdoblje do 2027. godine, što znači da će im uz redovne izvore financiranja biti dostupna dodatna sredstva od oko 350 milijuna eura za financiranje određenih projekata. Bjelovar s navedenim općinama čini Veće urbano područje jer ima više od 35 tisuća stanovnika.

Načelnik Velikog Trojstva Marko Kutanjac naglasio je da mještani iz općine uvelike gravitiraju prema Bjelovaru.

– Oko 90 posto mještana općine Veliko Trojstvo gravitira prema Bjelovaru u svojim dnevnim migracijama kad odlaze na posao – iznio je. S njim se slaže i predsjednik Općinskog vijeća Rovišća, Luka Markešić.

– Gravitiramo na Grad Bjelovar i uvijek smo za one akcije koje mogu koristiti našim mještanima – izjavio je. Načelnik Štefanja Silvestar Štefović nada se da će sada brojni projekti biti realizirani.

– Vjerujem da ćemo sada moći iskoristiti neke fondove i sredstva koje dosad pojedinačno, kao Općine, nismo mogli – rekao je. Danijel Kovačec, načelnik Kapele tvrdi – sve je spremno.

– Mi smo spremni i nadamo se da će ovo zaživjeti i da ćemo realizirati brojne projekte – poručio je. Cilj je ojačati općine kako bi ljudi ostali živjeti u njima te stvoriti konkurentno gospodarstvo i poljoprivredu, a Hrebak smatra kako će suradnja biti veoma uspješna. Na ovom projektu i pripremi dokumentacije radi se gotovo tri i pol godine, a prvotni plan uključivao je i općinu Severin. No, Ministarstvo regionalnog razvoja ocijenilo je da općina nedovoljno gravitira prema Bjelovaru, odnosno da na posao u grad putuje manje od 30 posto mještana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!