Iz vrtića u Ivanskoj izbačena djeca iz Štefanja, zbog politike ili…?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Što kada dijete koje pohađa vrtić odjednom više nema svoje mjesto? Odgovor na ovo pitanje često je “snađi se”, a da će se neki roditelji doista morati snaći potvrđuje priča koju donosimo.  Dječji vrtić “Ivančica” ima jasnu i logičnu praksu pri upisu djece u vrtić – prednost imaju djeca s područja općine jer ipak vrtić svoje temelje ima na ivančanskoj zemlji. No, dogovor nalaže da djeca iz ostalih općina uz sufinanciranje same Općine, poput Štefanja i Nove Rače, također svoje dječje dane mogu provoditi u ivančankom vrtiću. Kvaka je u tome što se djeca iz drugih općina svake godine iznova moraju upisivati u vrtić, upravo u slučaju da se u novoj godini upiše dijete iz Ivanske koje ima prednost.
Na našu adresu pristigla je upravo takva priča. Roditelji koji žele ostati anonimni rekli su da njihova djeca nisu upisana u vrtić jer u njemu više nema mjesta. Ukupno je tako iz vrtića izbačeno troje djece, a sva ona dolaze iz općine Štefanje. Saznajemo da se radi o tome da u jasličkoj grupi nema mjesta pa sva djeca iz ostalih općina idu u stariju grupu. Iako su svi ostali redovno prošli, za troje djece nije bilo mjesta. Pri upisu je bilo pet slobodnih mjesta, a kako je upisano osmero djece, troje je postalo višak. U ivančanski vrtić trenutno ide dvoje djece iz Štefanja, jedno iz Bereka te jedno iz Nove Rače. Sve te podatke saznali smo od roditelja jer nam ravnateljica Lidija Kenđel nije napamet znala reći koliko je djece – koja nisu iz Ivanske, ove i prošle godine upisano u vrtić. Na naknadno poslani upit u vezi istoga također nismo dobili odgovor.
Roditeljima čija su djeca izbačena rečeno je da su na to morali biti spremni pri potpisivanju ugovora. No, roditeljima je i samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo da se ide mimo zakona odnosno da se jednom upisano dijete ne ispisuje iz vrtića sve do polaska djeteta u školu odnosno ispisa na zahtjev roditelja. Da je situacija postala ozbiljna potvrđuje činjenica da su roditelji razmišljali i o tužbama, ali zbog kolegijalnosti prema ostalim roditeljima, ostali su suzdržani – barem za sada.

– Mi jednostavno nemamo prostora, a naš vrtić je velik koliko je velik. Uvijek se vrtimo oko istog broja kapaciteta vrtića, no uvijek se ostavi mjesta za djecu koja zbog neke dijagnoze ili preporuke specijalista imaju direktan upis. Nažalost nema mjesta za svu djecu. Prilikom upisa prednost imaju djeca s područja Ivanske, a u slučaju da ima mjesta, možemo upisati djecu iz drugih općina – rekla je ravnateljica. Kada smo je upitali iz kojih drugih općina djeca pohađaju vrtić, kratko nam je odgovorila “iz svih drugih općina”.
Potvrđuju nam roditelji i da se u nekadašnjih ugovorima nikada nije spominjala podjela koje dijete dolazi iz koje općine već djeca uredno ostaju upisana u vrtić sve do škole ili zahtjeva roditelja. Praksa koja je ipak ostala je općinsko sufinanciranje vrtića. Tako primjerice Općina Štefanje sufinancira vrtić 70 posto djetetu koji ide u vrtić u Ivanskoj, ali i u bilo koju drugu općinu ili grad. Zatečen situacijom je zato i načelnik Silvestar Štefović.
– Općina je sufinancirala vrtić i redovno smo sve na vrijeme plaćali. Pokušao sam o problemu razgovarati s načelnikom Željkom Mavrinom, no nismo pronašli zajednički jezik. U situaciji smo da nemamo još uvijek svoj vrtić tako da se roditelji moraju snaći, ali i dalje ćemo sufinancirati cijenu gdje god da djeca išla u vrtić. Javljamo se na mjeru 7.4.1. za gradnju vrtića, ali jasno je da on neće biti u našoj općini za dva mjeseca već je to proces koji traje. Nemamo trenutno nikakvu mogućnost da djecu zbrinemo – rekao je Štefović.
Roditelje čija djeca više nemaju pravo ići u vrtić “Ivančica” zanimalo je ispunjavaju li svi roditelji, čija su djeca ove godine upisana u vrtić, sve potrebne uvjete koji se gledaju prilikom upisivanja i bodovanja. Primjerice oba roditelja moraju biti zaposlena. Zatražili smo komentar ravnateljice, ali nakon prvotnog razgovora ostala je nedostupna. Razočarani roditelji čija djeca nekada nisu bila diskriminirana po mjestu prebivališta nadaju se da za njihovu djecu bude bilo mjesta negdje drugdje te da će u tom drugom vrtiću ostati do samog kraja – bez zavrzlama poput ove.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!