Nije dobro, opet upisana dva razreda manje prvašića nego lani

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Školska godina samo što nije počela, a u njoj će u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prve školske korake napraviti 952 prvašića, 44 manje nego prošle školske godine. To znači da su u samoj jednoj školskoj godini nestala oko dva školska razreda. Tih problema nemaju u IV. osnovnoj školi Bjelovar koja je upisala 103 prvašića, čak 13 više nego prošle školske godine i time nastavila petogodišnji trend rasta broja učenika.

-Mi od 2016. do sada imamo 80 do 100 učenika više. Postavši ravnatelj uveo sam produženi boravak i to je po mom mišljenju bio jedan od ključnih čimbenika – navodi razloge povećanja broja učenika ravnatelj IV. osnovne škole Bjelovar Nikola Margetić koji ima slatke muke organiziranja nastave s velikim brojem učenika.

Nimalo slatke nisu brige u Osnovnoj školi Dežanovac u čije će školske klupe u ponedjeljak sjesti samo devetero prvašića. Iako su godinama suočeni s padom broja učenika, nikada, kaže nam ravnatelj Zoran Činčak nisu imali ovoliko malo novih učenika. U područne škole Uljanik i Trojeglava je primjerice upisan samo po jedan jedini đak prvak. Učiteljica iz Trojeglave Vesna Dmejhal je i prošle godine imala samo jednog prvašića i to, kaže, nije uvijek zahvalna pozicija.

-Dijete koje je samo u tom razredu se nema s kim uspoređivati jer se djeca uspoređuju i gledaju je li netko malo bolje znao, bolje nacrtao – kaže Dmejhal.

Ipak, kako školske klupe dijeli sa starijim učenicima to znači da će biti samostalniji i da će ranije naučiti i gradivo koje predaje njima, a tu ima i zabavnih anegdota.

-Jedno dijete mi je reklo – “učiteljice, pa lani ste to drugačije radili”, a čak se zna desiti i da kada stariji razredi nešto ne znaju da su ovi mlađi upamtili i kažu im i onda su svi važni kako oni to znaju – kroz smijeh govori Dmejhal koja ima više od 40 godina iskustva rada u učionici.

Dmejhal radi u četverorazrednoj kombinaciji što znači da su u njoj učenici od prvog do četvrtog razreda, a ove školske godine ima samo osam učenika. Osam učenika u sva četiri razreda. No, područne škole u Trojeglavi i Uljaniku koje su upisale po jednog učenika prvog razreda su na dežanovačkom području na sigurnom teritoriju. Primjerice u Blagorodovcu i Sokolovcu ove školske godine đaka prvaka uopće nema, a nastavi li se takav trend pitanje je hoće li sve područne škole moći ostati otvorene. Zatvore li se škole učenici iz tih mjesta će ići u prvu susjednu školu, ali najmanji je problem prevesti učenike u drugo mjesto.

-Problem je što ste vi u jednoj područnoj školi vezani s učiteljicom, učiteljima engleskog jezika, informatike, manjinskih jezika, spremačicama. Svi oni bi imali smanjenu satnicu ili bi ostajali bez posla – objašnjava ravnatelj Osnovne škole Dežanovac Zoran Činčak, stoga ravnatelji škola imaju jednu glavnu želju – da ima djece.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!