Maleni Pakračani danas dobili novi vrtić, no nije im dovoljan. Gradonačelnica i ministrica već su dobile novi zadatak!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Pakračko gradsko vodstvo more slatke muke – broj djece u tom je slavonskom gradiću toliko porastao da nemaju dovoljno vrtića! Danas je javnosti predstavljen novi vrtićki prostor koji je uređen zajedničkim angažmanom Grada Pakraca, tamošnje Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u koji je uloženo oko 1,45 milijuna kuna, pri čemu je iz Ministarstva stiglo 750 tisuća. Stoga je novi vrtićki prostor danas, uz pratnji gradonačelnice Anamarije Blažević i njezinih suradnika te požeško-slavonske županice Antonije Jozić, obišla i ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak. U objektu koji je na korištenje najmlađim Pakračanima ustupila župa smješteno je 16 djece, što je osmi vrtićki objekt na području grada. Ukupno u gradskom vrtiću djeluje 14 vrtićkih skupina u kojima je smješteno 261 dijete. No, ni novi prostor nije dovoljan, zavapila je danas ravnateljica DV „Maslačak“ Višnja Klobučar.

-Ove godine upisali smo 88 novih polaznika i nismo ih mogli smjestiti u postojećim kapacitetima. Rješenje smo pronašli u dogovoru s gradonačelnicom Anamarijom Blažević i našom Župom. Žurno smo uredili ovaj prostor, a istovremeno smo preuredili dio u drugom vrtićkom objektu kako bismo mogli primiti svu djecu. No, u budućnosti nam ni to neće biti dovoljno pa smo s gradonačelnicom već dogovorili da na neki od idućih natječaja prijavimo izgradnju novog vrtića – otkriva nam ravnateljica Klobučar.

Gradonačelnica Blažević kaže kako problemi takve prirode nikome u Gradu Pakracu ne zadaju glavobolje. Baš suprotno!

-Radujemo se tome i imamo plan. Naravno, novi vrtić iziskuje i dodatna sredstva, ali nije uvijek sve u novcu. Ovo je dokaz da sve ono što smo radili proteklih godina daje rezultate. U istočni dio Pakraca doseljava sve više mladih obitelji i tamo je zaista potrebna jedna zgrada dječjeg vrtića. Ne mogu obećati da ćemo to realizirati do početka iduće pedagoške godine, ali potrudit ćemo se, što prije krenuti u izradu projektne dokumentacije i čekati prvi odgovarajući natječaj – kaže gradonačelnica Blažević.

Zadovoljstvo zbog vrtićkog booma u Pakracu nije krila ni ministrica Tramišak.

-Ovaj je vrtić, otvoren u suradnji sa Župom, nadopunio vrtićke kapacitete grada, a osigurava i dodatni vjerski sadržaj za djecu koju roditelji odluče upisati u njega. Drago mi je što smo uspjeli sredstvima iz državnog proračuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurati 750 tisuća kuna kako bi vrtić danas mogao biti u funkciji. Posebno mi je drago što Grad Pakrac ima potrebe za povećanjem vrtićkih kapaciteta jer je to dokaz da se grad razvija, napreduje i pomlađuje. Takvih primjera ima diljem Republike Hrvatske, dakle događaju se pozitivne promjene i u demografskom smislu – kazala je ministrica, dodavši kako će u Nacionalnom planu oporavka putem Ministarstva obrazovanja uskoro biti raspisan javni poziv za predškolski odgoj i obrazovanje, za izgradnju, proširenje i rekonstrukciju vrtićkih objekata, što će, vjeruje, ministrica, znati iskoristiti mnogi gradovi i općine.

Inače, zgrada u kojoj je uređen najnoviji pakrački vrtić do 1991. godine bila je samostan u kojem su bile sestre Svetoga Križa.

Ravnateljica vrtića Višnja Klobučar i župnik Jozo Zorić

-One nisu djelovale samo pastoralno nego su pomagale građanima grada Pakraca, čuvale su djecu, radile u bolnici. Posljednjih nekoliko godina razmišljali smo što učiniti s tom praznom zgradom. U zajedničkim razgovorima s našom Biskupijom, Ministarstvom regionalnog razvoja i Gradom prije dvije godine rodila se ideja da se ovdje uredi vrtić, što se i dogodilo. Posebno mi je drago što je u vrtiću angažirana i časna sestra Vinka iz Daruvara koja će ovdje djelovati u samom odgojnom programu – kazao je pakrački župnik Jozo Zorić, dodajući kako je u planu i uređenje dječjeg igrališta u dvorištu iza vrtićke grade.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!