Opet na dnu, naši ljudi ne razumiju da otpad nije smeće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska je do prošle godine trebala dostići stopu recikliranja od pedeset posto, no prema preliminarnim podacima Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, stopa odvojenog prikupljanja odvojenog otpada je 41 posto. Apsolutni nacionalni rekorder je međimurska općina Belica sa 79,76 posto odvajanja otpada što je postotak od kojeg su bjelovarsko-bilogorske općine miljama daleko.

Primjerice, središte županije Bjelovar je prema preliminarnim podacima Zavoda za zaštitu okoliša i prirode za 2020-tu na 14,15 posto, a županijski šampion odvajanja je Daruvar koji je lani odvajao četvrtinu otpada, konkretno 25,33 posto. To je i dalje skromno, ali je u županijskim okvirima ipak najbolje.

S tim da uvijek može bolje slaže se i gradonačelnik Damir Lneniček, ali je ipak zadovoljan. Tome je, kaže, doprinijelo otvaranje reciklažnog dvorišta i podjela vreća za plastiku i papir građanima, a na tome se neće stati.

-Pokrenuli smo pilot projekt odvajanja biootpada u stambenim zgradama u pojedinim kvartovima, a cilj je da se to s novom godinom proširi i na ostale zgrade – navodi Lneniček.

Od općina je najbolja Končanica sa stopom odvajanja otpada od 11,14 posto. Na drugom kraju je Ivanska koja jedina u županiji otpad prema podacima državnog zavoda ne odvaja. Njena stopa odvajanja je 0,00 posto. U gornjem dijelu županije je pak Hercegovac čija je stopa odvajanja lani bila 5,44 posto. U toj se općini odvaja posljednjih oko deset godina.

-U Hercegovcu postoji zeleni otok na kojem se preuzima tekstil, staklo, metalna ambalaža, plastika i papir, a putem Komunalca Garešnica imamo zasebno odvoženje miješanog komunalnog otpada, papira i plastike po kućanstvima – kaže načelnik Boro Bašljan.

Kućanstva će uskoro dobiti pripadajuće kante za plastiku, papir se odvojeno prikuplja u nekoliko općinskih mjesta, a i škola organizira akcije prikupljanja papira i elektroničkog otpada, pa bi hercegovčanska stopa odvajanja otpada trebala biti veća. Svoju stopu odvajanja želi povećati i Daruvar, a gradonačelnik je svjestan da to nije moguće bez edukacije.

-Najbolje je ići od najmanje dobi jer djeca utječu na svoje roditelje, bake i djedove jer tako mijenjamo navike da otpad nije smeće već da treba odvajati – ističe Lneniček.

S obzirom na to da se volimo uspoređivati provjerili smo koliko odvajaju naši susjedi. Koprivnica je na 55,75 posto odvajanja, Pakrac na 13,36 posto, Sisak je lani imao stopu odvajanja otpada od 16 posto, a Virovitica skromnih 0,79 posto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!