Deni Černi: Još nisam u potpunosti svjestan da se to stvarno dogodilo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorski paraolimpijci Damir Bošnjak i Deni Černi su se vratili kući s Paraolimpijskih igara u Tokiju. Damir Bošnjak kojem su to bile četvrte Paraolimpijske igre ovog puta nije uspio doći do finala – u pištolju pedeset metara je bio 32., zračnom pištolju deset metara 22., a u pištolju 25 metara 17.. No, sve u svemu Tokio može pamtiti po dobrome.

-Jedan dio mog nastupa nije bio na zadovoljavajućem nivou, ali ukupno gledajući sam zadovoljan – kaže Bošnjak.

Nije naime bilo lako natjecati se na pandemijskim Paraolimpijskim igrama. Stalno nošenje maske je bila tek jedna otegotna okolnost.

-Problematično je i disanje i komuniciranje, a to je samo jedan primjer. Tu su bila i svakodnevna testiranja, mjerenja temperature, problemi s transportom i komunikacijom na borilištima, sve je to bilo uvjetovano ovom covid pandemijom – navodi bjelovarski sportaš.

Ni covid epidemija nije mogla zaustaviti briljantnog Grubišnopoljca Denija Černija koji je u svom prvom paraolimpijskom nastupu osvojio broncu u bacanju kugle u kategoriji F33. Još uvijek, kaže nam Černi, nije potpuno svjestan svog uspjeha.

-Osjećam se odlično, ponosno i mislim da još uvijek nisam u potpunosti svjestan da se to dogodilo. Ja sam oduvijek to želio, ali nisam do kraja svjestan da se to i ostvarilo – kaže nam još pod dojmom grubišnopoljski paraatletičar.

Iako je na Paraolimpijske igre otišao neopterećen ipak je, priznaje, priželjkivao medalju, a na kraju je u žestokoj konkurenciji iznenadio i samog sebe bacivši osobni rekord od 11,25 koji je bio dovoljan za treće mjesto. Nastup na najvećem sportskom natjecanju je, kaže, poseban osjećaj.

-Paraolimpijske igre se kao natjecanje ne razlikuju previše od svjetskog prvenstva, ali se ipak osjeti da je to nešto veće – opisuje svoje iskustvo Černi.

Ono što Černi nije uspio osjetiti je japanska kultura jer je zbog strogih pravila zemlju vidio jedino iz autobusa.

-Bilo nam je zabranjeno napuštati olimpijsko selo i za to su bile najstrože kazne, za to ti se mogla oduzeti akreditacija i poslati te se kući – navodi Černi.

To nije htio riskirati, posebice jer se za Tokio intenzivno pripremao posljednje četiri godine. Sada će mjesec dana odmarati i prikupljati snagu, a potom se početi pripremati za Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu sljedeće godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!